The Mask – új debütálás a magyar hiphop műfajban

The Mask

The Mask, vagyis polgári nevén Váradi Alex egy 34 éves, a magyar rapper, aki eddig viszonylag szűkebb rétegben ismert szereplője volt a hazai rap műfajnak, de ez koránt sem azt jelentené, hogy ne tette volna ki az élete jelentős részét a hiphop. Már egészen kisgyermek korától kezdve a hiphop műfaj szerelmese.
Kezdetben az amerikai nagyágyúk zenéit hallgatta, és nézte az újabbnál újabb videókat az akkori zenecsatornákon,gondolok itt olyanokra mint például Eminem, Dr.Dre, Snoop Dogg, Xzibit
D12 stb, stb.

Amikor Magyarországra is beszivárgott a tengeren túli hiphop stílus, látta hogy ezt bizony magyarul is lehet nyomni. Nagy csodálattal tekintett az Animal Cannibals, Ganxsta Zolee és a Kartel, Dopeman, Kicsi Tyson zenéire. A legnagyobb inspirációt számára azonban Sub Bass Monster, Fekete Vonat jelentették.

Olyan akartam lenni ,mint ők! Olyan szövegeket írni, amilyeneket Sub Bass, úgy rappelni, mint LL Junior és Beat, Fatima hangja…pedig szerintem ma is az egyik legjobb”.

Gyerekkori barátokkal közösen megalapították a Jarho Clan 13 nevű rap csapatot.
“Nagyon sokan kezdtünk! Aztán szépen lassan ki ezért, ki azért, de elég hamar kivált a formációból. Négyen maradtunk végül, három rapper és egy énekesnő. Két kazettás magnó és társai voltak a mi kis stúdió felszerelésünk.” Akkor még ismeretlen Dj Bones (Somlyai Szabolcs / Malibu Breeze),szolgáltatta nekünk az alapokat,illetve a felvételeket is ő kezelte.

The Mask

Szabi intézte a szalagavatókon valamint a klubokban való fellépéseinket.”
The Mask,itt még csak a tizenéves évei közepén járt! A csapat DJ-jétől kapott egy kazettát amin ez állt: NWA

“Forradalom volt…Dre lett az “Isten számomra!”

Lehettek volna közös sikereik, Mohaman és a Da Flava is meghallgatta őket, de nem mindenivel akartak együtt dolgozni! “De mi kiálltunk egymásért és nemet mondtunk”. Barátságot mindennél előbbre helyeztük.
Akkoriban még kiadóra volt szükség, ugyanis kevés rapper volt az akkori piacon, mert hát valljuk be rapperként az utcán sétálva Angyaföldön és egyébként az egész országban elég gáz volt.
Folyamatosan rendőrök állítottak meg minket és “szedték darabokra” a rap külsővel bíró arcokat, kábítószert, fegyvereket, keresve nálunk. “De mi büszkén toltuk le a nadrágot, kötöttük meg a kendőt és vettük fel rá a full cap-et és a sapkákat.

Aztán persze, mindezeket kudarcként élték meg, így szépen lassan megszűntek a “stúdiózások”, a gyerekkori barátságokból is ma már kevesen maradtak.

De hát ilyen az élet, 34 vagyok sok éve persze újrakezdtem ezt az egészet. Csak nem debütáltam, nem jelent meg semmilyen anyagom. Most érzem, hogy valami megváltozott, és minden erőmmel azon leszek,hogy bebizonyítsam, helyem van rapperek közt. Fontos szerepet szeretnék játszani abban, hogy a rap az rap maradjon!

“Egyetértek azzal a kijelentéssel, hogy manapság az egyik legkeresettebb műfaj a világon rap, jelenleg minden műfajjal ötvözik, és én ennek kifejezetten őrülök.” De ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek rappelnie kell! Ma már a szomszéd alsó tagozatos fia is rappelni akar arról hogy gengszter, meg a kurvák, meg a lé!
Na ne már!”

A hiphop térképére való felkerülésének szándékát mi sem mutatja jobban, hogy minőségi produkciót készítettek el P20 Records stúdiójában a zenék terén, valamint a videóklip terén a Matuz Picturesel együtt,
aki talán az egyik legismertebb magyar videóklip készítők közé tartozik.
A klip háttereként funkcionáló képekből elég egyértelmű irányt nyerhetünk The Mask zenei ízlésvilágáról. Középre rendezve az általa elismert és példaképként tekintett Rap mogulok. Ezek köré rendezve pedig a manapság, hogy The Mask-ot idézve: “divatos rap/ trap fiúkák“.

Elég nehéz azonosulnia azzal amit ők képviselnek, naponta halnak bele huszonévesen vagy a drogba, vagy épp lelövik őket, valószínűleg ahhoz is köze van a kábítószernek.
Arról nem is beszélve, hogy LSD-zve posztolgatnak a közösségi oldalakon a nagy öregeket szídva, akik miatt létezik az amit ők is próbálnak csinálni, vagy éppen rossz példát mutatva az egyébként őket hallgató, igencsak fiatal generációnak! “Név nélkül mondom még, de sajnos itthon is van ilyen…és nyugodtan vegye magára!”

The Mask - Váradi Alex

Visszakanyarodva a videóklip történetére, egy maszkos figura a vállán behoz egy mai “gengszterrappert” csuklyával a fején. Innen indul a rappelés van a kamerába a háttérben tússzal. Az első refrén közben viszont a túsz megszökik. Keresi a kiutat ebből a rémálomból. The Mask unokatestvére, aki szintén szerepel egy pár snittben, ezt észreveszi és visszaülteti a székbe, majd újra megkötözi.

A második verse szintén szövegelésből áll és refrén utáni kiállásban egy üzenet hallatszik a rappertől, itt mind a ruhát és mind a mondanivalót tekintve komoly “feelinget” sugároz. Az utolsó refrén alatt pedig már a “gengszter rapper” fogoly is együtt táncol The Mask zenéjére, jól szemléltetve azt, hogy még azok is jónak tartják a dalt akiknek igazából címezve van.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható egy újabb produkció a rappertől, ha követitek a munkásságát, mindenre fény derül. Megjelent a legújabb videója amelyet itt lejjebb a cikkben tudtok megnézni. Maradva a tőle megszokott stílusnál, egy dallamos muzsika érkezik és ha minden jól megy szintén videóklippel együtt érkezik. Úgyhogy még egy indok,hogy nézzétek és kövessétek a rap.hu oldalát és The Mask YouTube csatornáját.

Az alábbi social media felületeken éritek el The Mask Váradi Alexet.

Facebook:
Instagram:
Spotify:

The Mask Classic /Official Music Video