LMEN: “Ebben az egyben biztos vagok”

A Holi Peace fesztiválon jártunk, mely a Kincsem Parkban 2022 júniusában került megrendezésre ahol sikerült elkapni harmadjára, egy kellemes múltidéző beszélgetésre Lmen Prala-t, vagyis Grósz Bencét a Backstage-ben, ahol beszélgettünk sokadjára egy f@szát és királyat.

Elmesélte nekünk a feleségével Kiflivel történő megismerkedésének történetét is, illetve egy rövid kitalálós játékot is játszottunk vele. Szóba kerültek a nyári koncerttervek is. Ezen kívül még pár érdekes dolgot érintettünk, de mindent azért nem árulunk el. Lmen Pralával barátként beszélgettünk, ahogy szoktunk ♛️.

LMEN PRALA: “Ebben az egyben biztos vagyok az életemben”


Minden tudnivaló a LMEN Prala-ról


LMEN PRALA interjú

“Ebben az egyben biztos vagyok az életemben”

LMEN PRALA interjú ❌ TSULA rap karrier? a végén egy meglepetés: “Fejezd be”

LMEN PRALA 🔥 interjú🎤 Magyar Trap, DJ Gozth, Haniny Boy 8 mérföld 😎


LMEN PRALA élete és karrierje

LMEN PRALA

LMEN PRALA élete

Lmen Prala, polgári nevén Grósz Bence 1994-ben látta meg a napvilágot Vác városában. Gyermekkorától egészen mostanáig a Börzsöny hegységben, Vámosmikolán élt és tevékenykedett. 10 éve kezdett el a hiphop zenével foglalkozni amiből volt egy öt éves kihagyás is. Ezalatt az idő alatt egyáltalán nem rögzített felvételeket, inkább csak az otthoni gyakorlásokra helyezte a nagyobb hangsúlyt.

LMEN PRALA 2016-tól napjainkig

Aztán 2016-ban újult erővel tért vissza, egy nagyon egyedi flow-val, ami mind a mai napig tart, és egy nem mindennapi, itthon egyedinek számító hangzásvilágot is hozott magával. A felvételeket Szikszai Péternél, a ByTheWay tagjánál készítik, de a végleges masterért sok esetben Hibrid volt a felelős, akinek a neve mára egyfajta garancia a minőségi hangzás terén.
Akik nem zárkóznak el az új hullámos trap zenéktől azok most örülhetnek, hogy magyar nyelven is egyre több ilyen produkció lát napvilágot, nem is akármilyen minőségben.


LMEN PRALA videók és klippek

LMEN PRALA-AZ UTOLSÓ REAL

Rizkay, Tibbah – Beatmaking 26. (közr. Lmen Prala) (2019)

LMEN PRALA – TABU (2018)


LMEN PRALA diszkográfia

  • 2017: Lmen Prala – Veni Vidi Vici (Single)
  • 2017: Lmen Prala – Haniny (Single)
  • 2017: Lmen Prala – Dastvidanja (Single)
  • 2017: Lmen Prala – 8 (Single)
  • 2018: Lmen Prala – Tabu (Single)
  • 2018: Lmen Prala – Dubai (Single)

Korábbi LMEN PRALA hírek

2020.08 – Lmen Prala feat. Curtis – Fantastic

Lmen Prala legújabb videoklipje a Fantastic a 2021-es nyár derekán robbantott az éterben.

A közreműködő pedig az újpesti zsivány Curtis volt, aki Pralához hasonlóan szintén odatette magát a dalban.

Látványban bővelkedik, melyről a számos a klipbe meghívást kapott csinos lány is gondoskodott a formás idomaikkal. Egy igazi nyári imidsz dal, amely akkor is felhevít minket ha éppen már a nyár elmúlt a valóságban. A klipben számos zenész és hiphopban alkotó előadó tette tiszteletét, úgy mint például a BSW tagjai Gaben és Meklód, valamint Kondor és Tsula.

A Fantastic zenei alapjáért, valamint a mixing és masteringért a székesfehérvári producer Smithmusix volt a felelős, aki mint mindig most is kiváló munkát végzett.

A képek magukárt bbeszélnek, úgyhogy hallgatásra és nézésre fel.

LMEN PRALA FEAT CURTIS-FANTASTIC | OFFICIAL MUSIC VIDEO


2020.05. – Lmen Prala – Nektek mit jelent az, hogy “Rap”?

Lmen Prala

Lmen Prala legújabb dala és videóklipje “Az utolsó real” címen látott napvilágot. A dal jól nyitott és sokan nézik, mégis eléggé megosztóra sikerült a komment szekció alapján, a különböző social media platformokon. Maga a dal címe is már megosztó lett, mivel provokánsan azt jelenti ki, miszerint ő “Az Utolsó Real” Rapper, akinek az elmúlt években sikerült befutnia.

Itt, már az elején le kell szögezni azt, hogy meglehetősen provokáló módon veszi célkeresztbe Lmen azokat a Rappereket, akik az elmúlt években futottak be. Erre a részre a dalban az alábbi sor utal: hogy ki itt az igazi és ki itt a fake!?

Így szól a refrén:

Mutó, meglett a rapszakma egy év,
Mutó, elhullanak a gyengék,
Oh Istenem hová tettél?
Utánam egy se jött már testvér!

Az ütemért egyébként Tomzy volt felelős, a stúdió felvételeiért pedig Leho Daniel felelt. Smith Musix (Kinx Studio) készítette rá a mastert, a klippért Horváth ‘Csirke’ Csaba és Elyazgi Dénes voltak közösen felelősek!

Lmen Prala az utóbbi hetekben nagyon aktívan írt a rap témájáról a különböző social media platformokon és folyamatosan megosztó megnyilvánulásokat tesz. Ezt követően, egy komment és véleményháború is kialakult a posztjai alatt. Több hallgató ugyan nagyon kritikusan írt és nagyon sokan beszóltak neki. Egyrészt ez érthető, mivel sok más feltörekvő rapper sértve érzi magát. Azt állítani ugyanis, hogy rajta kívül senki sem “real” és úgymond hiteles azért ez egy elég merész kinyilatkoztatás volt részéről. Ami viszont tény és ezt mindenkinek be kell látnia, hogy ezt a sikert és ismertséget teljesen önerőből érte el Prala, minden nagyobb nevű közreműködő illetve nagyobb szponzorok nélkül. Tulajdonképpen bizonyos szempontból erről (is) szól a rap, sőt ha még mélyebben vizsgáljuk meg, ez a battle rap egyik pillére, azt akarja mondani minden battle MC kijelenteni, hogy “én jobb vagyok nálatok, az eredetibb és a hitelesebb”. Prala szerint nincs szükség a kamu szerénységre:

Annyira öntudatosan jelenti ki Prala ezt a véleményét, hogy aki úgy érzi és bele mer állni ebbe a harcba, nyugodtan reagálhat erre a kihívásra!

Ugyanakkor önkritikus hangokat is ki lehet venni az egyik posztjában, ha arról van szó, hogy kinek mit jelent a siker és mi a következménye az eddig elért sikernek!

Lmen Prala, Instagram, 2020.04.10.

“A siker! Soha nem a pénz hajtott, és soha nem is hatott rám, az csak egy nagyon jó mellékhatás.
A siker számított mindig. A pénz Maximum annyit, hogy amit a boltba megkívánok, megveszem és nem nezem az árát… Fel is jött 8 kilo😅 De hogy a siker hatott-e rám??
NAGYON! A régi barátaimat hanyagoltam, mert őket nem érdekelte a Lmen Prala csak a Grósz Bence, amivel nincs gond, de engem csak a siker érdekelt. Az új barátaimat meg csak a Lmen Prala érdekelte, nem a Grósz Bence, ami szintén normális. Sokkal szűkebbre vettem a kört és bezárkóztam. Jelenleg 5 ember van akit érdekel a Grósz és a Lmen is egyszerre. Lehet mondani, hogy elszálltam de ki nem szállna el őszintén?! A föld felett lebegve lehet csak nagy dolgokat elérni haver.”

Lmen Prala

Lmen Prala Instagram 2020.04.15.

“Most befutott vagy nem? Mi számít slágernek? A befutott előadó mindenképp ismert. Az ismert előadó nem mindig befutott. Véleményem szerint akkor nevezhetünk egy előadót befutottnak itthon ebben a ligában, ha már a bizniszben van és az országot járja a zenéivel. Régen én is azt hittem, hogy ha valakinek több százezres nézettségei vannak az már befutott. Nekem 2017-ben volt egy Dasvidanjam, 2018-ban meg egy Dubaiom, mégis 2019 januárjától futottam csak be!
Ha számokkal szeretném kifejezni, slágerről akkor beszélhetünk, ha az 1 év alatt 15-20 millió össznézettséget eléri. Nekem még nincs slágerem hála Istennek. Sokkal jobb erős jó zenékkel befutni, és később slágert robbantani. Ugyanis, ha egy slágerrel futsz be azt nagyon nehéz überelni és lefelé görbét mutat a karriered már az elején. Ha csak nem írsz még egy slágert ami baromi nehéz.”

Na, de számunkra nem a “sikeresség vagy sikertelenség kérdésköre” volt a motiváció arra hogy ezt a cikket elkészítsük, mert ez részben nyilván szubjektív és minden MC-nek joga van a magyar hiphop szcénában aktívan részt venni! Nem a klikkek számítanak, hanem maga az alkotás művészete! Viszont mi, a következő kijelentésben sok-sok igazságot látunk és szerintünk ez is mutat egyfajta olyan felfogást a hiphop-ról ami mindenkinek megengedi azt, hogy szabad stílsuban kibontakozhasson és a saját a érzéseit kifejezésre juttathassa anélkül hogy bárki is jöjjön és mondhassa hogy “Haver, ez hagyjad, ez nem is rap”. Főleg akkor, ha vágod honnan ered a hiphop kultúrája és azok gyökerei, tiszteld azokat az Oldschool arcokat is, akik létrehozták ezt az egész szubkultúrát és képben vagy azzal, hogy ki, mikor, honnan és merre!? Minden korszaknak megvoltak a saját jellemző zenei irányzatai és éppen aktuális hullámai. Az oldschool zenének ugyanolyan joga van a rap palettáján, mint a modernebb hiphop zenéknek vagy akár a trap zenének.

Lmen Prala beleállt a kommentháborúba és ki is mondja kerek perec a véleményét! Mindenki csinálja a saját dalait és élje saját stílusát, zenéljen a saját hallgatóinak. Amire szerintünk sincs szükség, az pedig hogy mindig mindent be akarunk valahova kategorizálni! Ez rap, ez hiphop, sem ezt sem ennek az evolúcióját nem lehet megállítani!


2019.02. – Lmen Prala a vendég a Rizkay, Tibbah párosnál- Beatmaking 26.

Lmen PralaM-Squad és Lmen Prala  legújabb közös Beatmaking 26. rész keretein belül rögzített vadonatúj daluk egyelőre annyira népszerű hogy folyamatosan a dobogós helyen mozog amióta napvilágot látott.

Valóban elég zorall lett a motyó, a beat-et kimondottan Prala stílusához alakított aki a Rizkay & Tibbah páros, és mind a két tábor körében nagyot szólt úgyhogy a Győr és Vámosmikola kapcsolat is minden bizonnyal elindult a népszerűség további országútján.

Ez a dal eddig tarol, és nagyon úgy fest nem lesz ez másképp a jövőben sem.

Talán azt sem mellékes megjegyeznünk, hogy mind a ketten a Rap.hu Battle Aréna zsűri tagjai és a közönség mellett segítenek kiválasztani azt hogy kik lesznek a továbbjutók.

Nekünk itt a szerkesztőségen belül nagyon adja az új közösük.

Nektek bejön?


2018.10. – LMEN Prala – Tabu Premier

Lmen Prala - HaninyAlig pár órája lett nyilvános és hivatalos Lmen Prala legújabb klipje amely a Tabu címet kapta a rappertől.

Lmen Prala hozta a szokásos új vonalas trappes vonalat valamint a megszokott stílusát, amelynek eddig elért sikereit is köszönheti, és ami miatt sokan szeretik, és tombolnak a zenéjére Magyarország határain belül és kívül egyaránt.

Érdemes követni a “trapper” zenei munkásságát mert szerintem nagy jövő áll még előtte.

Csekkoljátok le hatalmas lett!

Az oldalon találjátok az új klipet!