Tirpa – Fény és Csoda Albumajánló

Tirpa rap

Tirpa – Fény és Csoda albumajánló

Az idei év ismét tartogatott komoly megjelenéseket a hazai rapközeg számára, amelyek közül mindenképp kiemelkedő versenyző Tirpa, aki év végére időzítette legújabb szólólemezének, a Fény és Csodának megjelenését. Noha korábban már voltak híresztelések arról, hogy az Aprító új projekten munkálkodik, az albumot a “Fertőz” című első single-lel jelentette be hivatalosan, amely azóta több milliós megtekintéssel büszkélkedik a YouTube-on. Ezt követően nem is volt kérdés, hogy a Killakikitt szöveggyárosa megérett egy önálló visszatérésre, amely 2020. december 11-én materializálódott is. Az új – egyelőre csak digitálisan elérhető – korong stílszerűen 13 zenét tartalmaz, amelyek közül a “Bírd Ki”, az említett “Fertőz” és a nemrégiben megjelent “Túltoltam” már hallható volt videóklipek formájában. AZA jóvoltából idő előtt végighallgathattuk az anyagot, amelyet ezúttal számonként meg is vizsgálunk – ezúton is pacsi neki a lehetőségért!

Megtért Rap (Prod. by D26)

Tirpa a lemez borítójához illően egy első blikkre vallási elemekkel és referenciákkal telített dallal nyit, ahol körüljárja azt, hogy miképp változott meg a hozzáállása az őt körülvevő dolgokkal kapcsolatban – persze a dolog nem ennyire egyszerű. A tőle megszokott flow és “sok szótagos” rímtechnika már itt tetten érhető, azonban a vad rímelés helyett egy tudatosabb, tematikusabb, némileg motiváló, helyenként pedig pikírt és karikaturista szöveget kapunk D26 abszolút jól eltalált lemezindító beatjére. A szám végére természetesen a csattanó is a helyére kerül, miszerint a pozitív életszemlélethez és a hithez vezető úthoz nem feltétlen kell templomba járni, sokkal inkább önismereti úton érdemes azt meglelni.

Fény és Csoda (Prod. by AZA)

A lemez címadó dala és egyértelműen legnagyobb bangere, amelyet biztosan gyakran hallhatunk majd fellépéseken. Tirpa brutális oltásokat és savazásokat, kemény flow-váltogatásokat, valamint a Killakikitt zenei receptjének legnagyobb sarokigazságait böki le 4 percben. Ehhez méltóan kapunk egy kiváló AZA alapot, amely a klasszikus ‘90-es, korai 2000-es évek keleti parti hangzásvilágát tükrözi – természetesen a tőle megszokott mintázási módszerekkel. Egy sokszor visszahallgatható instant klasszikusról van szó, amelyből rengeteg sor idézhető (főleg a fülbemászó refrén), ez a tulajdonsága pedig várhatóan a rajongók egyik kedvencévé fogja tenni a lemezről. Noha Tirpa egyre nyitottabb más beatmakerek munkáira, itt egyértelművé válik, hogy továbbra is AZA zenéivel van a legnagyobb kémiában, de ez valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést.

Bírd Ki! (Prod. by AZA)

Ezt a számot feltehetőleg a legtöbben már ismerik, azonban azok, akik lemaradtak volna róla, egy igen mély, elvontabb hangvételű, helyenként önmarcangoló muzsikára számíthatnak. Természetesen azért túlmutat az agyonrágott “emorap” kliséken és az egyént körülvevő negatív atmoszférán felül érintőlegesen a világban fellelhető leggyakoribb problémákkal és a lelki megcsömörléshez vezető útról is elég húsba vágó képet fest, amelyhez a melankolikus hangulatú AZA beat jól passzol. A töménytelen negatív behatás mellett azonban a szám végkicsengése pozitív és motiváló üzenettel rendelkezik. Tirpa a szólólemezein mindig igyekszik kifejteni időnként az emberi lét viszontagságait – vélhetően átélt élményeiből merítve -, akik pedig ezt a vonalat kedvelik, ezúttal a leginkább kikristályosodott formáját hallhatják a Fény és Csodán.

Tirpa - Fény és Csoda

Visszaeső (Prod. by AZA)

A Baltás sosem a visszafogottságáról volt híres, ezen a tracken pedig nem mellőzi a profán szófordulatokat, hogy kifejezze a bírálói iránt érzett ellenszenvet. AZA misztikus, Diablo mintából készült beatje egészen egyedi, vészjósló hangulatot teremt a mondandónak, amelyre Tirpa darálja a bonyolult, sűrű belső rímeket és a dinamikus flow-t.

SpanCicus (Prod. by AZA)

Sztinén egy korábban már hallott dal, amely idén, november 13-án – azaz péntek 13-án – jelent meg egy klippel, a Scarcity hagyományaihoz híven. Tirpa a férfi-női barátság lehetetlen körülményeit vesézi ki, a tőle megszokott pofátlan, kendőzetlen stílusban. Ez a lemez egyik legdallamosabb darabja, amit a mintában található gitár riff igen jól kísér, a refrén pedig ismét egy könnyen megjegyezhető közönségkedvenccé teszi – a YouTube kommentek alapján legalábbis mindenképp.

Túltoltam (Prod. by D26)

A 2020. december 4-én rajzfilmes klippel megjelent zene a hatalmas bulik és szétesések eredményét taglalja, a másnaposságtól a kocsmai balhékon át az éjszakai élet sikkes alakjaiig. Tirpa frappáns flowkkal adja elő ezt az alapvetően történetmesélésre épülő számot, jellegzetes refrénnel, amelyet Krúbi is megtámogatott némi hátérvtokállal, D26 pedig egy laza hangulatú alappal.

Fertőz (Prod. by D26)

A harmadik, egyben utolsó olyan track, amelyet korábban hallhattunk. A “Fény és Csoda” mellett a lemez másik klasszikus hangvételű bangere. Tirpa eszköztárának legelemibb, alapvető kelléke a megbotránkoztatás és a minden irányba szálló savazás. Ennek megfelelően a veterán MC nem is türtőztette magát: vicces közéleti utalások, a megszokott beton stabil flow és a dinamikus alapzene egyértelművé teszi, hogy miért ez lett az album beharangozója. Mindezek mellett az idei év pandémiájára épülő, fertőzésre fókuszáló szimbolika igen aktuálissá teszi – anélkül, hogy a konkrét vírushelyzetet lovagolná meg.

Jampina (Prod. by AZA)

A Fény és Csoda ezúttal minden eddiginél többet foglalkozik a csajozással és Tirpa csajokkal való kapcsolatával, így a rajongók valószínűleg nem fogják a lelkükre venni, hogy nem a “Gádzsik” sorozat folytatódott – bár egyértelmű, hogy az egyik szellemi utódját hallhatjuk 3 percen keresztül. Aki ismeri ezt a 3+1 számos korábbi sorozatot, nagyjából tudja, mi várható, aki pedig (a beszédes cím ellenére) nem, annak legyen meglepetés.

Tirpa - Killakikitt

Fekete Mamba feat. Fiatal Veterán & 4tress (Prod. by AZA)

Valószínűleg rengeteg hallgatót meglepett a korábban közzétett tracklist és a közreműködő előadók listája, hiszen sem a Teswér formációból is ismert Fiatal Veterán, sem az idén Garage-hoz igazolt 4tress nem szerepelt még SCBP kiadványon (noha előbbi korábban szövegelt már AZA zenére, utóbbival pedig közreműködött Tirpa Bigmek idei “Éberkóma” című zenéjén). Mindkét vendég MC hozza a tőlük megszokott stílust és kraftot, tematika tekintetében pedig akár az előző szám folytatása is lehetne a Fekete Mamba, némi egyéni karrierelemzéssel és zsiványsággal megspékelve. Biztosan sokak kedvence lesz ez, az AZA hangulatos ütemével megtámogatott, akár nyári rapslágernek is megfelelő track.

Paraziták feat. LJay & Krúbi (Prod. by Bandezan)

A neten kevés gyakrabban feltett kérdés van a Scarcityvel kapcsolatban, mint, hogy mikor hallhatjuk a kiadó két fiatal tehetségét, LJay-t és Krúbit a Killakikitt mellett. Krúbi szerencsére viszonylag gyakran működik közre a Killákkal, ám LJay eddig mindössze két számon szerepelt együtt mentoraival. Ez a megszokás változni látszik: ezúttal Tirpa és LJay rappelnek a jelenlegi világ hanyatló társadalmi tendenciájáról és megszokásairól, amelyhez Krúbi pattintott egy tanulságos éneklős refrént. Az egész számnak van egyfajta időgép jellege (amelyet az említett refrén tükröz is), Bandezan szintis-törtütemes, basszusnehéz trap alapja pedig jól illik ehhez a hangulathoz.

Wolt feat. Krúbi, Giaj, AZA (Prod. by Beató)

Amennyiben a “Fény és Csoda” és a “Fertőz” a lemez két klasszikus hangzású bangere, akkor a “Wolt” ezeknek az újvonalas megfelelője, amelynek az alapját a Krúbi lemezek gyakori társproducere, Beató szállította. Végig dinamikus, punchline-os, trapre jellemző triplet flown alapuló szöveg jellemzi a számot, amelyet Krúbi egy refrénnel, egy verzével és egy bridge-dzsel is megtámogatott. Feltűnik a lemez másik meglepetés közreműködője az AK26-ból országszerte jól ismert Giaj aka Giajjenno, aki jó viszonyt ápol a Killákkal, így szinte elkerülhetetlen volt idővel a kollaboráció; a sort pedig AZA zárja, aki egy tőle megszokott, szétcsavart szöveggel zárja a verze-sorozatot.

Ünnepi Gyász feat. AZA (Prod. by AZA)

Tirpa le sem tagadhatná, hogy év végére tervezte a lemezt, ezt pedig az “Ünnepi Gyász” is bizonyítja, amelyet biztosan sokan fognak karácsonykor posztolni a különböző közösségi platformokon. A zene egy gúnyos, melankólikus összefoglalója az ünnepi időszak minden negatív, velejárójának, bemutatja ezen időszaknak azt az oldalát, amit azok élnek át, akik nem feltétlen Karácsony-rajongók. Ez a szám kifejezetten jól fog illeszkedni a COVID-19 által megnehezített ünnepek által generált hangulathoz, az alapot pedig ehhez megfelelően lőtték be AZA kifogyhatatlan beatraktárából.

Tirpa - Fény és Csoda

Végállomás feat. AZA (Prod. by AZA)

A lemez utolsó zenéje egy klasszikus jellegű Killakikitt szám, egy jól megszokott, AZA-ra jellemző gitáros beattel. A rapcsapat le sem tagadhatná, hogy komoly videojátékos múlttal rendelkezik (AZA komoly követőtáborra tett szert a Twitch-csen és rendszeresen streamel), a “Végállomás” pedig tele van ezzel kapcsolatos utalásokkal. AZA szinte a teljes verzéjében a gaminggel foglalkozik, olyan klasszikusokat megemlítve, mint a legendás Final Fantasy VII. Tirpa verzéje ugyan csak elvétve tartalmaz ilyen referenciákat, ám az ezek közé fűzött, tőle megszokott oltások ezért bőven kárpótolnak. A szám összképe abszolút lezárás jellegű, könnyeden előadott, de mégis dinamikus flowkkal.

Összképet tekintve, a “Fény és Csoda” kiválóan beillik a Tirpa szólólemezek sorába, annyi eltéréssel, hogy a Baltás képes volt a megújulásra flowk terén, az elmúlt években gyakran operált a sorok végére elnyújtott, némileg késleltetett rímekkel, amit ezen a lemezen tökélyre fejlesztett. Szintén kellemes vérfrissítést képeznek a minőségi vendégproducerek, valamint a kicsit távolabbról összeválogatott közreműködők. Remélhetőleg ez megszokássá válik az Scarcity BP háza táján, bár abból kiindulva, hogy milyen terebélyes előadói kapcsolatrendszerrel bírnak, ez szinte borítékolható. Üröm az örömben, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel egyelőre csak a digitális boltokban érhető el a lemez, amelyet jövőre kézzelfogható formában is beszerezhetnek a gyűjtők.

Szerző: Trén (Bushidogs)


Minden tudnivaló Tirpáról


Korábbi Tirpa hírek

2018.11. – Tirpa minden jó rakciós videó

TirpaTirpa Minden jó című daláról kérdeztük meg egy olyan arc véleményét aki egy szót sem beszél magyarul, érteni még ennyit sem.

Így mint eddig is, egy teljesen elfogulatlan őszinte reakciós videó lett a végeredmény, melyet megtaláltok a Rap.hu YouTube csatornáján.

Nézzétek végig, van benne egy két vicces jelent is, de nem árulhatok el minden poént egyszerre.

Tirpa reaction videó – reakció egyenesen Németországból – Minden jó


2018.08. – Tirpa őszi turnéja

TirpaTirpa és barátai összel egy kisebb turnéra indulnak az országban.
Tirpa és a ScarcityBP első hivatalos turnéja 2018 őszén veszi kezdetét olyan fellépők közreműködésével, mint a Killakikitt, Krúbi és Ljay. Minden bizonnyal jó kis Tirpás stílusú bulinak lehetnek szem és fültanúi akik ellátogatnak majd a koncerthelyszínek valamelyikére.
Koncert időpontok és helyszínek:
  • Szeptember 28. – 21:00 – Sopron, Búgócsiga Akusztik Garden
  • Szeptember 29. – 21:00 – Szolnok, Váróterem Klub
  • Október 26. – 21:00 – Miskolc, Rockwell Klub
  • November 1. – 21:00 – Székesfehérvár, Nyolcas Műhely

Tirpa rap

Tirpa élete és karrierje

Tirpa, vagyis polgári nevén Szarvas Dávid aki 1987. május 20.-án látta meg a napvilágot Budapest 15. kerületében Rákospalotán, Magyarországon. Nevéhez köthető a korábban underground rap körökben már megismert Killakikitt formáció,mely mára mainstream dimenzióban vált népszerűvé, és igen nagy ismertségre tett szert. Tirpa a Killakikittet rap duót, barátjával és zenész társával Aza-val alapította meg, és mőködteti mind a mai napig. Tirpa napjaink egyik legnépszerűbb rapperévé nőtte ki magát, számos koncertre hívják, ahol élőben rajongók százai nézik és hallgatják őt szívesen. Rap számaiban gyakran elhangzanak becenevei Tirpa szájából, egy párat kiemelve, mint például: Tirpa, Dávid, Tirpuska, Dávidka. 2012-ben Dopeman karolta fel, és segítette pályáját. Több közös daluk is született, olyanok mint például a “Mit ér a pénz?!” vagy a “Mi van veled Tesó?!”.

Tirpa és Aza közös duója, vagyis a Killakikitt “Ne Szarakodj” albumcímet viselő debütáló lemeze igazi mérföldkőnek számított a magyar hip hop zene műfajában, ugyanis Tirpa és Aza újítottak a saját, korábbi zenei műfajuk hagyományaival és visszanyúltak a rap igazi kezdeti témáihoz: az utcák valamint a nyomornegyedek világához, és azokat nagyon részletesen mutatják be a hallhatóságnak. Mint egy tárlatvezetés, annyira el tudjuk képzelni szemünk előtt a képet.  A dolgok olyan irányban változtak, hogy újra teret nyert a szókimondó rap előadás és műfaj. Túl sok a kérdés, és kevés a rájuk adott válasz. Túl nagy a szegénység. Sok embernél hiányzik, vagy szegényes a jövőkép, és a világ egyre vadabbá válik. Összeomlóban az eddig ismert társadalmi és szociális berendezkedés.  Tirpa ezeknek a vészterhes időknek a hírnöke, a magára maradt, céltalanul tébolygó és esélytelen fiatalság hangja. Ellentétben sok mai semmitmondó előadójával, celebjeivel, a rapper karakteres és kritikus leírást ad a magyar valóságról, legalábbis az ő szemüvegén keresztül. Egyet lehet vele érteni, vagy sem, de egy dolog biztos: a dalai egyszerre elgondolkodtatóak, forradalmiak, polgár pukkasztók és közben igazi slágerekké növik ki magukat az évek során.  Tirpa az elmúlt két évben, mintha szárnyakat kapott volna, sorban hozza ki új dalait, és a magas nézettség mellett, a fanok igazán támogatják,  stabilan mögötte állnak, és élete mellett követik őt a fellépésekre is.

Tirpa interjú

Sajnos jelenleg nincs aktuális Tirpa interjúnk.


Tirpa videók és klippek

Tirpa – Megvagy (2018)

Tirpa – A vállalhatatlan (2018)

Tirpa – Holtkor (2018)

Tirpa – Minden jó (2017)


Tirpa diszkográfia

  • 2014: Tirpa – Gyilkos krónikák
  • 2017: Tirpa – A vállalhatatlan