Tupac Shakur

Tupac - 2pac

Minden tudnivaló Tupac-ról


Tupac hírek

2013.12. – Hamarosan

Hamarosan


Tupac élete és karrierje

Tupac - 2pac

Tupac Amaru Shakur (New York, 1971. június 16. – Las Vegas, 1996. szeptember 13.), művésznevén 2Pac és Makaveli amerikai rapper és színész. Albumai több mint 75 millió példányban keltek el világszerte, 2010-es adatok szerint. A Rolling Stone magazin 86. helyre rangsorolta a Minden idők legnagyszerűbb előadói listáján.

Legtöbb dalszövege az erőszakkal teli gyermekkoráról, a gettó nehézségeiről, a rasszizmusról, társadalmi problémákról vagy éppen más rapperekkel való nézeteltéréseiről szól. Karrierjét roadie-ként kezdte, de volt háttértáncos, valamint MC volt a Digital Underground nevű alternatív hiphopcsapatban.

Rokonai nagy része – köztük édesanyja és édesapja – tagja volt a Fekete Párducok nevezetű radikális csoportnak. Ő volt az egyik főszereplője a keleti- és nyugati-parti rapperek között kialakult konfliktusnak, miután összetűzésbe került Notorious B.I.G.-gel és kiadójával, a Bad Boy Records-szal.

1996. szeptember 7-én, Las Vegasban meglőtték, a Southern Nevada University Medical Centerbe szállították, ahol hat nappal később, szeptember 13-án elhunyt

Tupac Élete

Tupac Ifjúkora (1971-1990)

Kelet-Harlem
Tupac Amaru Shakur 1971. június 16-án született Kelet-Harlemben. Nevét II. Tupac Amaru (neve fénylő kígyót jelent) inka nemes után kapta, akinek vezetésével felkelés tört ki 1780-ban Peruban, a spanyol gyarmati uralom ellen. Egyes források szerint Lesane Parish Crooks néven született. Ezt a nevet azért adta neki anyja, hogy ne kerüljön konfliktusba amiatt. Ezt megváltoztatta, miután hozzáment Mutulu Shakurhoz.

Anyja, Afeni Shakur és vér szerinti apja, Billy Garland a szélsőbaloldali Fekete Párducok aktív tagja volt New Yorkban, az 1960-as és az 1970-es években, Shakur két hónappal azután született, hogy anyját felmentették az Egyesült Államok elleni összeesküvés vádja alól.

Kétéves volt, amikor megszületett húga, Sekyiwa, aki mostohabátyjával, Mopreme-mel együtt sokat szerepel Shakur későbbi műveiben.

1986-ban a család Baltimore-ba költözött. Miután befejezte második évét a Paul Laurence Dunbar Középiskolában, átiratkozott a Baltimore-i Művészeti Iskolába, ahol színészetet, költészetet, dzsesszt és balettot tanult. Szerepelt Shakespeare-darabokban, és az Egérkirályt alakította a Diótörőben. Egyik barátjával, Dana “Mouse” Smith-szel – aki Shakur beatboxosa volt -, sok rapversenyen indultak, melynek nagyját megnyerték, ezáltal Shakur vált a legjobb rapperré az egész iskolában. Shakur önmagára úgy emlékezett, mint az egyik legnépszerűbb gyerekre az iskolában, humorérzéke és zenei képességei miatt, valamint amiatt is, hogy minden társasághoz tudott csatlakozni. Közeli barátságban volt Jada Pinkettel (aki később Will Smith felesége lett), ez a barátság egészen a haláláig tartott. Ezalatt az idő alatt befogadták a Baltimore-i Young Communist League USA-be, és találkozgatni kezdett a helyi kommunista párt igazgatójának lányával.

1988-ban elköltöztek Kaliforniába, Marin City-be. Itt beiratkozott a Tamalpais Középiskolába, nem messze Mill Valleytől. 1989-ben elkezdett járni Leila Steinberg költészet óráira. Ugyanebben az évben Steinberg szervezett egy koncertet Shakur csapatával, a Strictly Dope-pal; a koncert odáig vezetett, hogy szerződést kötött Atron Gregoryval, aki berakta őt háttértáncosnak és roadnak a Digital Underground nevű fiatal rapcsapatba.

1990-1992: 2Pacalypse Now, rendőrtámadás és a Marin City-i lövöldözés
Shakur profi előadói karrierje az 1990-es évek elején indult meg, amikor megmutatta képességeit a Digital Underground “Same Song” című számában, amit egy filmhez, a Nothing but Troublehoz készítettek. A dal felkerült a csapat első EP-jére, This is an EP Releasere. Ezek után megjelentette debütálóalbumát, a 2Pacalypse Nowt. Bár a lemezről nem került ki toplistás szám, a kritikusoktól pozitív visszajelzéseket kapott, valamint számos rapper, többek közt Nas, Eminem, Game, és Talib Kweli is inspirációs forrásként jelölte meg az alkotást.

A lemezről három kislemezt adtak ki, a “Brenda’s Got a Baby”-t, a “Trapped”-et, és az “If My Homie Calls”-t. Az “I Don’t Give a Fuck” című szám szerepelt a Grand Theft Auto: San Andreas nevű videojátékban.

1991 októberében 10 millió dollárra perelte az Oaklandi Rendőrséget, mert állítása szerint a rendőrök bántalmazták őt. 1992. augusztus 22-én, Marin Cityben, Shakur egy fesztiválon lépett fel, majd fellépése után ott maradt egy kis időre aláírásokat osztani a rajongóinak. Valaki a tömegből előrántott egy Colt Mustang típusú lőfegyvert, majd elejtette azt, ám amikor felvette, a pisztoly elsült. A golyó egy Qa’id Walker-Teal nevű, hatéves kisfiút talált el, aki éppen a játszótéren játszott. Más állítások szerint egy tűzharcban eltévedt golyó ölte meg a kisfiút, amit Shakur kísérete és egy rivális csoport vívott egymással. Shakur és Mopreme elhajtottak az autójukkal, ám a dühös tömeg megállította őket. A rendőrök kimentették őket, utána viszont őrizetbe lettek véve. Később azonban távozhattak, ugyanis nem emeltek vádat ellenük. 1995-ben viszont Qa’id édesanyja vádat emelt Shakur ellen. A ballisztikai jelentés alapján a golyó nem Shakur, vagy kíséretének egyik tagjának fegyveréből származott. Shakur ügyvédje azt mondta, hogy a fesztivál egy “csúnya helyzet” volt és ügyfele részvétét fejezte ki a kisfiú halálával kapcsolatban. Shakur kiadója nem hozta nyilvánosságra a megegyezés árát, állítólag 300 000 és 500 000 dollár közötti összegről van szó.

1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z., erőszakolási vád és a lövöldözés Atlantában
1993 februárjában jelent meg második stúdióalbuma, a Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.. Ezen albuma jobban teljesített, 24. helyen nyitott a Billboard 200-on. A dalok jobban kihangsúlyozzák politikai és társadalmi nézeteit. Az albumról a “Keep Ya Head Up”-ot és az “I Get Around”-ot adták ki kislemezként. A bakelit-kiadáson az A-oldalnak (1-8) “Fekete oldal” volt a neve, a B-oldalnak (9-16) pedig “Sötét oldal” nevet adták. 2004-es adatok szerint ez Shakur tizedik legjobban fogyó albuma, 1 366 000 eladott példányszámmal.

1993 októberében Atlantában két szolgálaton kívüli rendőr, Mark és Scott Whitwell, éppen feleségeikkel ünnepeltek, amikor áthaladtak az úton és egy autó “majdnem elütötte” őket. Veszekedés tört ki, amikor is Shakur kiszállt egy másik autóból. Shakur meglőtte az egyik Whitwellt a fenekénél, a másikat pedig vagy a lábánál, vagy a hasánál, vagy a hátánál lőtte meg, ugyanis minden híradó, amely közvetített az eseményről, mást állított. Mark Whitwellt megvádolták, hogy tüzet nyitott Shakur autójára, majd később hazudott a rendőrségen; végül minden vádat ejtettek.

1993 novemberében Shakurt szexuális zaklatással vádolták meg, amit egy hotelszobában követett el. Shakur tagadta a vádakat. Elmondása szerint pár nappal azelőtt, hogy a nő megvádolta volna, találkoztak és nem mutatott semmiféle ellenállást. A nő elmondása szerint az erőszak akkor történt, amikor másodszor látogatta meg Shakurt a szobájában. Állítása szerint nem csak Shakur, hanem kísérete is megerőszakolta. A vizsgálat során Shakurt szexuális zaklatás vádpontban bűnösnek találták. Büntetése másfél évtől négy és fél évig terjedő szabadságvesztés volt. A bíró úgy írta le bűncselekményt, mint “brutális erőszak egy védtelen nő ellen”.

1994: Thug Life, Thug Life: Volume 1 és a gyilkossági kísérlet
1993 végén Shakur megalapította közeli barátaival, valamint mostoha-bátyjával, Mopreme Shakurral a Thug Life nevű rapcsapatot. Egyetlen albumuk jelent meg, a Thug Life: Volume 1, 1994. szeptember 26-án. A csapat sokszor lépett fel Shakur nélkül. Az album eredetileg Shakur saját kiadójánál, az Out Da Gutta Recordsnál jelent meg. A gangsta rap kritikái miatt sok számot nem raktak fel az albumra, valamint sokat újra felvett; ezért van csak tíz szám rajta. Bár az eredeti kiadás nem volt még kész, Shakur előadta az “Out on Bail” című számot az 1994-es Source Awardson. Az album aranylemez minősítést kapott, valamint a “How Long Will They Mourn Me?” című szám szerepelt Shakur Greatest Hits válogatásalbumán.

Tupac Shakurt a Bellevue Kórházba szállították a gyilkossági kísérlet után

1994. november 30-án éjjel, a zaklatási tárgyalás előtti napon Shakurt ötször meglőtték, majd kirabolták ismeretlen tettesek a manhattani Quad Recording Studios halljában. Shakur később Sean Combsot, Andre Harrellt és Notorious B.I.G.-t vádolta ezzel kapcsolatban, akiket éppen a támadás után látott. Shakur meggyanúsította Randy “Stretch” Walkert, aki közeli barátja volt. A Biggie & Tupac című dokumentumfilmben Wallace azt állította, hogy éppen a stúdióban dolgoztak, és nem tudták, hogy Shakur ott van. Amikor hallották, hogy itt van, leküldték Lil’ Cease-t, hogy hozza fel, de amikor leért, már meglőtték. Amikor Wallace és kísérete leért, már hordágyon vitték ki Shakurt, aki eszméleténél volt és a középső ujját mutatta a körülötte állóknak.

A Bellevue Kórház orvosai szerint Shakurt ötször találták el; kétszer fejét, kétszer az ágyékát és egyszer – a kezén keresztül – a combját. A kórházból a műtét után három órával jelentkezett ki. Az azt követő napon Shakur tolószékkel jelent meg a bíróságon, ahol bűnösnek találták három rendbeli molesztálásért.

1995: Tupac Börtönbüntetés, Me Against the World és az óvadék

Börtönbüntetését 1995. február 14-én kezdte meg a Clinton Correctional Facilityben. Néhány nappal később jelent meg a Me Against the World című albuma. Ezzel Shakur lett az első előadó, akinek egy albuma első helyezett lett a Billboard 200-on, miközben börtönbüntetését töltötte. Az album 240 000 példányszámban kelt el az első héten, amivel rekordot állított be az első héten legtöbb albumot eladó rap előadó kategóriájában. Büntetése alatt feleségül vette Keisha Morrist; a pár 1996-ban vált el. A börtönben hódolhatott egyik szenvedélyének, az olvasásnak; Niccolò Machiavelli és Sun Tzu könyveit, valamint politikával kapcsolatos műveket olvasott. Egy forgatókönyvet is írt, Live 2 Tell címmel, ami egy kamaszról szól, aki drogbáróvá válik.

Az albumot nagyon jól fogadták, sokan Shakur karrierjének magnum opusának tartják. Valamint az albumot minden idők egyik legjobb és legjelentősebb hiphop albumának tartják. A negyedik helyet foglalja el Shakur legkelendőbb albumainak listáján, 2 439 000 eladott példányszámmal. A lemez megnyerte a legjobb hiphop album kategóriában az 1996-os Soul Train Music Awardsot.

A “Dear Mama” volt az első kislemez, ami megjelent az albumról, 1995 februárjában; a B-oldalra az “Old School” című szám került fel. A “Dear Mama” valószínűleg a legsikeresebb kislemez az albumról, ugyanis a Hot Rap Tracks listán első helyezést ért el, a Billboard Hot 100-on pedig a kilencedik helyet foglalta el, aranylemez lett belőle ugyanez év júliusában, valamint az év végi Billboard listán az ötvenegyedik helyezést érte el. A második kislemez, a “So Many Tears négy hónappal az első után jelent meg. A Hot Rap Singles listán hatodik, a Billboard Hot 100-on pedig a negyvennegyedik helyet foglalta el. A “Temptations” ugyanezen év augusztusában jelent meg; ez volt az utolsó kislemez az albumról.

1995 októberében fellebbezés történt Shakur ügyében, de hiába a neki járó jogdíjaknak, nem tudott összegyűjteni 1 400 000 dollárt az óvadékra. Miután tizenegy hónapot letöltött büntetéséből, Shakurt szabadon engedték, ugyanis Suge Knight, a Death Row Records vezérigazgatója kifizette az óvadékot, azért cserébe, hogy Shakur leszerződik három albumra a kiadóhoz.

1996: All Eyez on Me és The Don Killuminati: The 7 Day Theory
All Eyez on Me címmel jelent meg negyedik stúdiólemeze, 1996. február 13-án, a Death Row Records és az Interscope Records gondozásában. Az albumra hivatkoztak már úgy is, mint az 1990-es évek hiphopjának megkoronázása. Az Allmusic szerint “annak ellenére, hogy vitathatatlanul vannak az albumon töltelékszámok, de még így is 2Pac egyik legjobb lemeze, amit elkészített”. Az albumon két Billboard Hot 100-as listán első helyet szerző kislemez is van, a “How Do U Want It” és a “California Love”. Ez az album volt a második Shakurtól, ami két listán is, a Billboard 200-on és a Top R&B/Hip-Hop Albums-on is első helyezést szerzett. Az album megnyerte, az 1997-es Soul Train R&B/Soul or Rap Album of the Year Awardot. Shakur emellett még megnyerte a “Kedvenc rap/hiphopelőadó” kategóriát, a 24. évi Amerikai Zenei Díjátadón.

Tupac Halála

1996. szeptember 7-én, Las Vegas-ban Tupac Shakur részt vett Suge Knight-al a Bruce Seldon vs. Mike Tyson bokszmérkőzésen az MGM Grand-ban. A mérkőzés után Suge egyik embere észrevette az előcsarnokban Orlando Andersont, a Southside Crips banda egyik emberét. Az év elején Anderson és pár Crips tag kirabolt egy Death Row alkalmazottat. Suge szólt Tupacnak, aki a Death Row kísérettel együtt megtámadta Andersont, a verekedést felvették a hotel kamerái. A verekedés után Tupac és a Death Row csapat elindult koncertezni a Club 622-be, ami Suge Knight tulajdonában volt. Tupac együtt utazott Suge-al egy 1996-os fekete BMW 750iL sedanban, őket követte a Death Row konvoj.

23:00-kor megállította őket egy motorkerékpáros rendőr a Las Vegas Boulevard-on, mert túl hangosan szólt a zene az autóban, és mert az autón nem volt rendszámtábla. 23:15-kor mikor megálltak egy piros lámpánál, egy fehér Cadillac gurult a BMW mellé és a hátsó ülésről tüzet nyitottak Tupac-ra. Összesen négyszer találták el, kétszer mellkason, egyszer a karján és egyszer a combján, az egyik golyó Tupac jobb tüdejébe fúródott. Suge Knightot a fején találta el egy repeszdarab.

Miután a rendőrség és a mentők a helyszínre érkeztek, a haldokló Tupacot elszállították a Dél-Nevadai University Medical Centerbe. A kórházban két műtéten esett át, jobb tüdejét eltávolították és mesterséges kómába helyezték, miután többször felpróbált kelni az ágyból. Suge Knighot szeptember 8-án, másnap kiengedték a kórházból, a nyomozóknak azt mondta, hogy “hallott valamit, de nem látott semmit” a lövöldözés estéjén.

Szeptember 12-én délután a tüdőeltávolítás miatt Tupac légzése összeomlott, az orvosok megpróbálták visszahozni, de nem tudták megállítani a vérzést. Édesanyja, Afeni Shakur döntött úgy, hogy kapcsolják le Tupacot a lélegeztetőgépről.

Tupac Shakur-t 1996. Szeptember 13-án, pénteken 4:03-kor nyilvánították halottnak. Az ötödik stúdióalbuma, The Don Killuminati: The 7 Day Theory két hónappal a halála után, 1996. November 5-én jelent meg.

2014-ben a lövöldözéshez elsőként kiérkező rendőrjárőr, Chris Carroll elmondta egy interjúban hogy a haldokló Tupac nem árulta el, hogy ki lőtt rá. Amikor Caroll megkérdezte Tupacot, hogy “mi történt, ki lőtte le?” Tupac csak annyit válaszolt, “Fuck you”.

Tupac Magánélete

Shakur nagy rajongója volt az olvasásnak. Olyan írók inspirálták, mint William Shakespeare, Niccolò Machiavelli, Donald Goines, Sun Tzu, Kurt Vonnegut, Mikhail Bakunin, Maya Angelou, Alice Walker és Khalil Gibran. Shakur sosem követett egy adott vallást, viszont néhány dala, például az “Only God Can Judge Me”, valamint verseskötete, a The Rose That Grew from Concrete arra enged következtetni, hogy hitt Istenben. Sok elemző ezen tények alapján deistának írja le őt. Hitt a karmában, de elutasította a szó szerint vett túlvilág elméletét, valamint a szervezett vallásokat. Számos rokona volt tagja a Fekete Párducok nevezetű radikális csoportnak; mostohaapja, Mutulu Shakur, mostoha-nagynénje, Assata Shakur, biológiai apja, Billy Garland és édesanyja, Afeni Shakur.


Tupac interjú

Sajnos nekünk nincsen aktuális Tupac interjúnk.


Tupac videók és klippek

2pac feat Dr.Dre – California Love (1996)


Tupac diszkográfia

   • 1991: Tupac- 2Pacalypse Now
   • 1993: Tupac- Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
   • 1995: Tupac- Me Against the World
   • 1996: Tupac- All Eyez on Me
   • 1996: Tupac- The Don Killuminati: The 7 Day Theory
 • Posztumusz albumai 
  • 1996: Tupac- The Don Killuminati: The 7 Day Theory
  • 1997: Tupac- R U Still Down? (Remember Me)
  • 1998: Tupac- Greatest Hits
  • 1999: Still I Rise (Outlawz-al)
  • 2001: Tupac- Until the End of Time
  • 2002: Tupac- Better Dayz
  • 2003: Tupac- Tupac Resurrection
  • 2004: Tupac- Loyal to the Game
  • 2006: Tupac- Pac’s Life