A Bloose Broavaz története

A Bloose Broavaz sztori a kezdetektől

Úgy gondolom, hogy annak aki egy kicsit is követi a magyar rap történéseit, annak nem nagyon kell bemutatni azt a kiadót amiről most lesz szó. Az országban az egyik legerősebb hiphop közeg sokak szerint Győr városában található meg és véleményem szerint ez nem áll messze a valóságtól. Itt alakult meg ugyanis az a legendás zenei kiadó, mely mára már olyannyira kinőtte magát, hogy több mint „csak” egy zenei kiadó, inkább egyfajta közösségnek mondanám.

A csapat ma már megkerülhetetlen lett a hazai underground hiphop szférában, ami nem csoda hiszen történetük egészen 1998-ig nyúlik vissza. Anno  Tibbah és Jiffo volt annyira vagány, hogy elindítsa az ország ma egyik legnagyobb és leghíresebb csapatát, a Bloose Broavazt, mely ezeddig már több tucat előadót segített az ismertség felé. A kiadó működése a a Tibbahnation Compilation lemezzel indult útjára. A csapathoz olyan ismert előadók tartoznak, mint például, Tkyd, Siska Finuccsi, Phat, vagy a DSP csapata. Hiába, hogy már 20 éves a Bloose Broavaz csapata és hiába tartozik hozzájuk sok száz zene, ennek ellenére sem pihennek. Minden tagjuk egészen a mai napig is aktív, sorra jelentetik meg az új zenéket és közreműködéseket, és országszerte tele vannak fellépésekkel.

A Bloose Broavaz megalakulását követően az első projekt a Knyght Ry’drs, később Rydu volt, ami 1999 és 2008 között 4 nagylemezt jelentett meg. Ezeken a korongokon található sok zene közül akadnak ma már  “klasszikusnak” számító lemezek és azon “oldschool“-nak számító dalok is.

M-Squad-Bloose Broavaz

A kiadón belül aktívan formálódtak duók vagy éppen különböző csapatok is, gondolok itt például az előbb említett Rydu-ra ami sokáig Cof és Phat “közös gyermeke volt”, a Vészk’járatra ami Siska Finuccsi és szintén Phat duója, vagy a személyes kedvencemre a Barbárfivérekre, amit pedig Deego és Tibbah nagyszerű duója alkotta. A Barbárfivérek működése alatt öt nagylemezt és kettő mixtapet jelentett meg. Aztán továbbhaladva, ide sorolhatnám a Chump’yanz csapatát, ami pedig Cof, Tibbah, Rizkay és megint csak Phat közöséből állt össze.

Így közösen együtt zesen két lemezt adtak ki „Ez rap” és „Mit esznek a bajnokok” címmel. De épp beszélhetünk a Tibbah-Rizkay páros által kitalált M-Squad zenei projektre is, ami az elmúlt pár évben sorra hozza ki a jobbnál-jobb dalokat különböző hazai előadók oldalán. Így eddig összesen egy lemezük jelent meg „4 by 4” címen 2017-ben. A régebbi lemezeiket sajnos már nem lehet kapni, de a gyűjtők még most is nagy erőkkel keresik ezeket. A Bloose Broavaz talán ma az egyik legaktívabb csapat, folyamatosan adják ki az új zenéiket, rendelkeznek saját ruhamárkával, jelentettek meg könyveket és DVD-ket is.

Tkyd - Bloose Broavaz

Az egyik legerősebb tagnak talán Tkydet mondanám, aki eddig nyolc lemezzel büszkélkedhet a kiadón belül 2004 és 2018 közötti időszak alatt. De nem mehetünk el SiskaFinuccsi neve mellett sem, akinek bár volt egy kisebb pihenője a kiadón kívül, de a rajongók legnagyobb örömére visszajött a kiadóhoz, melynek szárnyai alatt alatt hat korongot dobott ki 2007 és 2019 között, ebből egyet az előbb már megemlített Tkyddel, Finuccsi vs. Tkyd címmel, a 2009-es évben.

Ezen a lemezen található az egyik máig kedvenc dalom is a Silent Hill amit a Barbárfivérek duójával együtt hoztak ki és szerintem nem vagyok egyedül akkor, ha azt állítom, hogy ez azóta már egyfajta klasszikusnak számít a magyar hiphop világban. Továbbhaladva, itt van Phat is, aki a kiadón belül egyik személyes nagy kedvencem, páratlan szövegei és flow-ja miatt. Eddig két lemeze jelent meg „A skorpió mérge” 2010-ben és a „Sorok között” 2016-ban.

Bloose Broavaz

Ezeket, valamint a kiadón belüli formációkat leszámítva tagja az Egyenlők csapatának is, amit Siska Finuccsival és a  két oszlopos tagjával Ketiozzal és Ramboval együtt hoztak létre, meghajolva a régi iskola és a rap aranykora előtt. A kiadó további “régi motorosai” a DSP csapata ami Bom, Dipa, és Dj Gerysson triója volt, ugyanis Gerysson, már Majka turnéjain karcolgat.

A DSP-nek eddig összesen öt lemeze jelent meg, a legfrissebb 2019-ben, „Útravaló” címmel. Véleményem szerint a legjobb lemezük az „Elmezaj” névvel jelzett pakk 2011-ből, de ez természetesen szubjektív meglátás.
A legfrissebb „hús” a kiadón belül az Illusion csapata, amelynek tagjai Zsé és Gerinc.

Nekik a Bloose Broavazon belül eddig egy nagylemezük jelent meg „Mérföldkő” címmel 2016-ban, viszont olyan nagy nevekkel működtek már közre, mint a fentebb már említett DSP vagy Siska.

Ezen kívül szerepelnek még a Bloose 20 éves fennállását ünneplő „Szakadéklemezen. Aztán itt van továbbá Bigmek is, aki szintén régi tagja a csapatnak és bár napjainkig eddig csak két lemezt adott ki, a „Fajjáá fee” és „Sötétedés után” címekkel 2008-ban és 2009-ben.

Siska Finuccsi

Hozzá kapcsolódva illik megemlíteni régi csapatát a The ShowCrew-t amit Zéessóval, Watadubbal, és Dj Fegzzel alapított, működésük alatt számos felejthetetlen cuccot jelentettek meg és olyan nevekkel műköüdtek közre, mint a Kriminal Beats-ből ismert Bankos vagy a Killakikitt tagja Tirpa. A The ShowCrew útjai ma már sajnos különváltak, de még most is sokan emlékeznek rájuk, nem véletlenül.

Egy dologban egészen biztosak lehetünk, még pedig, hogy a Bloose Broavaz még rengeteg remek cumót ad majd nekünk hallgatóknak, ugyanúgy ahogyan ezt az elmúlt 20 évben tette. Az, hogy a csapat gyengülne, ennek semmi nyoma sincs, sőt! Így, hogy Tibbah egyre több előadót von be a projektekbe, mindenképpen erősíti a hazai rap közeget, és ennek szerintem csak örülni lehet. Ilyen nagy nevektől akikről ebben a cikkben szó esett, nem kaptunk sosem gyenge cuccot, és remélem sosem fogjuk ezt megélni.

Szerző: Franyó Tamás / Rap.hu


Korábbi Bloose Broavaz hírek

2018.12. – Bloose Broavaz – Van egy sztorim

Bloose BroavazBloose Broavaz legújabb videóklipje “Van egy sztorim” címmel a napokban látott napvilágot a Bloose saját csatornáján.

Ebben az évben ünnepli a Bloose Broavaz csapata a 20 éves jubileumát és sok nagyobb szabású durranásra lehet számítani a csapattól a 2019-es évben is.

Természetesen mindenképpen beszámolunk róla nektek ha bármi fontos történés lenne a csapat körül.

Addig is itt ez az új dal a “Van egy sztorim”.

Jó kis dal lett legyetek rajta!

Bloose Broavaz – Van egy sztorim (Tkyd, TM, Bigmek)


2018.10. – Bloose Broavaz – 20 éves jubileum

Bloose BroavazA Bloose Broavaz elkezdett dolgozni az új bandalemezén, amelynek apropója az hogy a BB fennállásának 20 éves évforduláját ünnepli a 2018-as évben.

Ezt szeretnék méltó módon megünnepelni egy új nagylemezzel, amit természetesen mi is nagy érdeklődéssel és örömmel várunk.

Most egy 2013-as befejezetlen videót dobtak ki a publikum számára, amelyen rengeteg jó MC található,ahogy fenik a rímeket és csapatják soraik, olyanok mint például: Tibbah, Rizkay, DSP: Dipa, Boom, DJ Gerisson, TM, Siska, Phat, Tkyd, Deego, Bigmek, természetesen a teljesség igénye nélkül, de valóban egy igazi rap csemege lett a dal.

Szerintem is nagyon pöpec lett a cumó!

Itt tudtok rálesni!

Bloose Broavaz – Banda Bloose (Bootleg Video 2013)

Bloose Broavaz csatornájáról a hivatalos kommunikáció: “Elkezdtünk dolgozni az új Bloose Broavaz bandalemezen! Még idén szeretnénk megjelenni, hogy teljes legyen a 20 éves örömünnep! Hamarosan több infót is dobunk a munkálatokról! Hogy gyorsabban teljen az idő a lemez elkészültéig, folyamatosan megosztunk veletek eddig soha nem látott, a fiókban lapult videókat, felvételeket, koncerteket az elmúlt 20 évből! Elsőnek egy 2013-ban forgatott, de idő hiányában befejezetlen klipet. A BB15 lemezről a Banda Bloose című tracknek készült volna anno egy klip, de nem volt elegendő időnk a felvételre és leálltunk. Bootleg, befejezetlen anyagról van szó, így értendő a klip minőség is!”