PSz – Bemutatkozik a 2021-es Battle Aréna Bajnoka

PSz

PSz és a rapzene először az 1990-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején kerültek közelebbi kapcsolatba. Ekkor még nem beszélhetünk nála kialakult zenei ízlésről, egyszerűen jókat röhögtek a gyerekkori barátokkal Gangsta Zolee, Dopeman, meg ki tudja még kinek a szövegein és élvezték, hogy akkor 8-10 évesen tilosban járnak, mikor trágár szövegeket hallgatnak. Az első komoly behatás neki is, mint a most közel 30 éves korosztály zömének egy amerikai szőkére melírozott hajú srácnak köszönhető. A 8 mérföld című film Oscar díjas filmzenéje a Loose yourself volt az első meghatározó zene, amiért azért rajongott, mert tetszett neki és olyan érzést divatosan flow-t generált, ami magával ragadta. A negyedikes farsangon volt az első „fellépése” is, amikor két osztálytársával együtt az ebédlőben az asztal tetején állva eltátogták és ugráltak Eminemnek az előbb említett 8 mérföld című nagy sikerű slágerére. Első saját tulajdonában lévő kazetta Eminem The Marshall Mathers LP volt, amit mivel ez volt az egyetlen saját zenéje a matematika se tudja leírni hányszor játszott le magának, de a szám valahol a kétszerese körül lehet a fektetett nyolcasnak. További kazetták nem születtek, hiszen a történelem e szakaszában megjelentek a CD-k és ezzel egyidejűleg a Discman-ek is, itt indult el ipari mennyiségben ezeknek az írása, másolása és egy csapásra az amerikai mainstreem rapzene elérhetővé vált.

PSz
A magyar rapzene világával csak a középiskola első évében találkozott, amikor egyik osztálytársa adott neki egy teleírt DVD-t kizárólag hazai underground zenével. Beköszöntött nála a magyar kiadók világa, vagyis a Wacuumairs, Kriminal Beats, Bloose Broavaz és Night Child korszak annak minden előadójával együtt. Ekkor 2006-ot írtunk, és innentől kezdve naprakészen követte a hazai előadókat, de még csak hallgatóként. Későbbi nagy kedvencei voltak a teljesség igénye nélkül a Garage Prod és Scarcity BP tagoknak az összes munkája. A szövegírás olyan 2009-2010 környékén kezdődött meg PSz-nél , egy már meglévő csapatba a későbbi Utca Rádióba csatlakozott be két haverjához, és egy másik miklósi rap csapattal a Falkával elkezdtek zenéket készíteni és a valóságtól és realizmustól a végletekig elszakadt álmokat szőni. Csodálatos időszak volt ez számára, a suliban minden füzet tele volt firkálva szövegekkel, tag-ekkel, graffitikkel és logó tervekkel. Kicsöngetés után haza, gyors kaja, fociedzés 8-ig, majd utána óriási bandázások a házilag kiépített stúdióban késő estig. („Ha ezt diákjaim is olvassák fontos, hogy a házit természetesen mindig megírtam utána és minden nap naprakész voltam a tanulnivalókból” – PSz) Ekkor készültek el az első zenék, melyek nagy része csak kézről-kézre forgott, pár viszont felkerült a legnagyobb videómegosztóra a YouTube-ra is. A zenéket ekkor még nem az életben szerzett tapasztalatok szülték, hanem az addig hallgatott zenék, hiszen ebben a korszakban az ember még sokkal érzékenyebb a külvilág véleményére és olyan akar lenni, mint XY. Nagyjából 2 évig a középiskola végéig zajlott így az élet, ugyanis az érettségi után szülei és osztályfőnöke nem kis nyomására tanult tovább. (Itt is szeretném megköszönni, hogy nem hagytátok rám a döntést és addig piszkáltatok, amíg beadtam a jelentkezésem.) Elkerült vidékre, ahol kollégistaként egy teljesen új környezetben a rap zene, mint hobbi szinte teljesen mellékvágányra került a megjelenéseket figyelembe véve.

A szövegírás viszont megmaradt és lassan elkezdett beszivárogni a megélt események és érzések kifejezése, leírása a zenén keresztül. Ekkortájt nem volt több, mint a feszültség levezetésének tökéletes felülete a sport mellett. 2015-ben 23 éves korára viszont egy folyamatosan erősödő belső hang azt súgta, hogy kezdjen el kiadni zenéket és ne féljen mások véleményétől, ne mások szemüvegén keresztül ítélje meg saját értékeit, hanem csak csinálja, amit szeret, élvezze a mindennapokat és szarjon a világra. Utólag kijelenthető, hogy élete egyik legjobb döntése volt, hogy hallgatott erre a bizonyos belső hangra és azóta folyamatosan látnak napvilágot az újabb és újabb számok. Szintlépésnek és mérföldkőnek a 2018-as év volt tekinthető, körülbelül itt érett be az előző gondolatmenet, és ezzel egyidőben elindította saját YouTube csatornáját, ahol azóta is szállítja a klipeket és saját bevallása szerint most, hogy vége a versenynek újra felpörög a csatorna élete. Saját bevallása szerint nem egy előre, több évre terveket szövő személyiség, szóval, hogy mi fog most következni még ő se tudja egészen pontosan, de izgatottan várja. Ha érdekesnek találtad az eddig bejárt útját PSz-nek és a zenéi is bejönnek, akkor kövessétek YouTube-n, ahova folyamatosan érkezni fognak az új számok. Pacsi!

Ez a dal hozta meg számára győzelmet és a végső dicsőséget a verseny döntőjében!

PSz – Vili a veréb vs. Vásott Vili – Rap.hu Magyar Battle Aréna – Döntő 2021