Na hát ez meg a Sz@rjózanság!

PSz

PSz, vagyis a 2021-es Rap.hu Battle Aréna bajnoka egy vadonatúj dallal jelent meg! A dal a „Sz@rjózan” címet kapta és a felvétel meg keverés a P20 Records Productions stúdióban készült. A zenét Nigma Beats készitette, a klippet pedig az Almost Already csapata. Íme egy villáminterjú PSz-el.

Szia PSz, hogyan alakult az új zene és a szövege? Miért ezt a fajta beatet használtat?

„Az elmúlt időben elég sok trappes alapot használtam fel és szerettem volna valami klasszik csattogós beatre pörgetések nélkül rappelni. Ez a szöveg vagy 2 éve íródott ha nem több. Tudtam, hogy meg se fog közelíteni az előző két zene nézettségét, mégis az egyik legfontosabb szövegem, ami főleg magamnak szól, mintha csak egy motivációs tréner baszogatna. Azért se tudok ezzel annyi embert megszólítani, mert elég személyes a téma nem egy aktuális felkapott téma viszont ha valaki veszi a fáradtságot és jobban belemegy, többször figyelmesen meghallgatja szerintem tud adni egy nagyon erős pozitív töltést.”

Mi a konkrét mondanivalójá a dalnak?

„Nagyon leegyszerűsítve a mondanivalója annyi, hogy mind meg fogunk halni és ezért kurvára nem fér bele, hogy halogassunk dolgokat, vagy kényszeresen a külvilágnak próbáljunk megfelelni. Muszáj megkeresni mi az, ami minket boldoggá tesz és legyen az bármi le kell szarni, hogy ki mit gondol erről. (Nyilván ez addig működik amíg a szenvedélyünkkel nem ártunk senkinek.) Mielőtt lelépek nem akarom megbánni, hogy nem vágtam bele dolgokba mert fostam a kudarctól. Jelenleg sok ilyen fal van amit még le kell bontanom. Legtöbbször mikor okoskodok egy zenében, nem fentről beszélek mint a tökéletesség mintapéldánya, sőt pont fordítva a legnagyobb hiányosságaimat tárom fel, amikben szeretnék fejlődni.”

A zene címe honnan jött?

„A zene címéről annyit, hogy ezekre a beatekre nem nagyon hallok mást, mint azt, hogy mindent megiszunk, megeszünk mert olyan tré az élet és csak a szarkészség ami erőt ad felkelni. Na hát ez meg a szarjózanság. Pacsi!”

PSz – Sz@rjózan (Official Music Video)


2022.05. – 48 rabszolga – zseniális társadalomkritika

PSz, vagyis a 2021-es Rap.hu Battle Aréna bajnoka egy igazán szókimondó, aktuális, és sok szempontból szinte nagyon igaz helyzetet mutat be ami a világban zajlik. Görbe tükröt tartanak Kuwuki-val közösen a mai fiatal fogyasztói társadalom számára is. Röviden a mondanivalójáról. „Felb@sz, hogy mennyire álszent világban élünk, hogy a legnagyobb cégek pár divatos ügy mögé beállnak, megmutatván, hogy milyen empatikusak és milyen fontos nekik a társadalmunk mentális és fizikai jóléte. Közben ők a legnagyobb felelősei, annak, hogy tízmilliók nyomorognak és végeznek kényszermunkát az egyik oldalon.” A másik oldalon meg ügyes marketing fogásokkal gerjesztenek csillapíthatatlan vágyat a termékeik birtoklására, melyek mára óriási tömegek teljes identitását, önértékelését határozzák meg. Ráadásul a termékek gyártása, csomagolása, utaztatása az elsődleges oka a klímaváltozásnak. Köszönjük a rabszolgaságot, a mentális betegségeket a hegy méretű szemétdombokat és az üvegházhatású gázokat. Lehet itt inni a kurva koktélt papírszívószállal meg lőni a storykat, hogy hashtag gecizöldvagyok,meg hogy hashtag prayforbármiaktuálisszar címkékkel csak a poharat az egzotikus gyümölcsöket, a telód, a ruhád, meg még magát a papírszívószálat is nagy valószínűséggel kurvára másik kontinensről hajóztattak vagy reptettek ide műanyagba csomagolva. Lehet itt egy társasház aerodinamikai együtthatójával megáldott 2 tonnás lakóbusszal közlekedni, amiben a v8 mellett ott van két Varta ceruza elem, amivel le lehet állni a felhajtóról, ezért már zöld rendszámos, attól még soha semmi nem fog jó irányba megváltozni. Sőt (spoiler allert) szarabb lesz. A nagyvállalatokat kéne kormányzati szintén szankcionálni, de mivel ez soha senkinek nem lesz érdeke a megfelelő pozícióban, pontosan olyanok leszünk, mint a tüdőrákos faszi a kórház előtt cigivel a kezében vagy mint a részeg, aki táncol a kocsmában pedig már 10 perce nem szól a zene.
Röviden és a teljesség igénye nélkül ennyi lett volna az elsődleges mozgató rugója az alap ötletnek. Ezeket ismertetve hívtam meg Kamillát (Kuwuki) közreműködőnek, akinek ezúton is köszönöm, hogy elvállalta.
A felvétel és és keverés a P20 Records Productions által kelt életre. A videóklip képi anyagát az Almost Alredy vitte véghez.

Ui.: Azért aki csak teheti a saját kis környezetében ne pazaroljon fölöslegesen, hogy legalább 1-2 generáció még tudja élvezni az életet. Túlzok de értitek. Peace!✌️

PSZ x KUWUKI – 48 RABSZOLGA (OFFICIAL MUSIC VIDEO)


2022.04. – PSz – Semmi személyes klippremier az oldalon

PSzMegjelent PSz-nek, vagyis a 2021-es Rap.hu Battle Aréna bajnokának vadonatúj szóló dala Semmi személyes címmel. Az alaphoz tartozó jogokat és engedélyeket Khronos beats biztosította PSz számára.

A klippet Almost Already forgatta és vágta, míg a stúdiómunkák a P20 Records stúdiójában zajlottak. A szöveg a 2021-es tavalyi Battle Aréna alatt felgyülemlett sorokat foglalta csokorba, majd a bajnok úgy döntött, hogy a 48 rabszolga című dala után lebombázza a publikumát egy újabb remekművel. „Senkit nem célom személyesen megsérteni csak játszom a szavakkal” fogalmazott a művész a vadonatúj szerzeményéről.

Ajánlom figyelmetekbe ha igazán ütős rapre vágytok.

PSZ – SEMMI SZEMÉLYES (OFFICIAL MUSIC VIDEO)


2021.12. – PSz – Bemutatkozik a 2021-es Battle Aréna Bajnoka

PSzPSz és a rapzene először az 1990-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején kerültek közelebbi kapcsolatba. Ekkor még nem beszélhetünk nála kialakult zenei ízlésről, egyszerűen jókat röhögtek a gyerekkori barátokkal Gangsta Zolee, Dopeman, meg ki tudja még kinek a szövegein és élvezték, hogy akkor 8-10 évesen tilosban járnak, mikor trágár szövegeket hallgatnak. Az első komoly behatás neki is, mint a most közel 30 éves korosztály zömének egy amerikai szőkére melírozott hajú srácnak köszönhető. A 8 mérföld című film Oscar díjas filmzenéje a Loose yourself volt az első meghatározó zene, amiért azért rajongott, mert tetszett neki és olyan érzést divatosan flow-t generált, ami magával ragadta. A negyedikes farsangon volt az első „fellépése” is, amikor két osztálytársával együtt az ebédlőben az asztal tetején állva eltátogták és ugráltak Eminemnek az előbb említett 8 mérföld című nagy sikerű slágerére. Első saját tulajdonában lévő kazetta Eminem The Marshall Mathers LP volt, amit mivel ez volt az egyetlen saját zenéje a matematika se tudja leírni hányszor játszott le magának, de a szám valahol a kétszerese körül lehet a fektetett nyolcasnak. További kazetták nem születtek, hiszen a történelem e szakaszában megjelentek a CD-k és ezzel egyidejűleg a Discman-ek is, itt indult el ipari mennyiségben ezeknek az írása, másolása és egy csapásra az amerikai mainstreem rapzene elérhetővé vált.

PSz
A magyar rapzene világával csak a középiskola első évében találkozott, amikor egyik osztálytársa adott neki egy teleírt DVD-t kizárólag hazai underground zenével. Beköszöntött nála a magyar kiadók világa, vagyis a Wacuumairs, Kriminal Beats, Bloose Broavaz és Night Child korszak annak minden előadójával együtt. Ekkor 2006-ot írtunk, és innentől kezdve naprakészen követte a hazai előadókat, de még csak hallgatóként. Későbbi nagy kedvencei voltak a teljesség igénye nélkül a Garage Prod és Scarcity BP tagoknak az összes munkája. A szövegírás olyan 2009-2010 környékén kezdődött meg PSz-nél , egy már meglévő csapatba a későbbi Utca Rádióba csatlakozott be két haverjához, és egy másik miklósi rap csapattal a Falkával elkezdtek zenéket készíteni és a valóságtól és realizmustól a végletekig elszakadt álmokat szőni. Csodálatos időszak volt ez számára, a suliban minden füzet tele volt firkálva szövegekkel, tag-ekkel, graffitikkel és logó tervekkel. Kicsöngetés után haza, gyors kaja, fociedzés 8-ig, majd utána óriási bandázások a házilag kiépített stúdióban késő estig. („Ha ezt diákjaim is olvassák fontos, hogy a házit természetesen mindig megírtam utána és minden nap naprakész voltam a tanulnivalókból” – PSz) Ekkor készültek el az első zenék, melyek nagy része csak kézről-kézre forgott, pár viszont felkerült a legnagyobb videómegosztóra a YouTube-ra is. A zenéket ekkor még nem az életben szerzett tapasztalatok szülték, hanem az addig hallgatott zenék, hiszen ebben a korszakban az ember még sokkal érzékenyebb a külvilág véleményére és olyan akar lenni, mint XY. Nagyjából 2 évig a középiskola végéig zajlott így az élet, ugyanis az érettségi után szülei és osztályfőnöke nem kis nyomására tanult tovább. (Itt is szeretném megköszönni, hogy nem hagytátok rám a döntést és addig piszkáltatok, amíg beadtam a jelentkezésem.) Elkerült vidékre, ahol kollégistaként egy teljesen új környezetben a rap zene, mint hobbi szinte teljesen mellékvágányra került a megjelenéseket figyelembe véve.

A szövegírás viszont megmaradt és lassan elkezdett beszivárogni a megélt események és érzések kifejezése, leírása a zenén keresztül. Ekkortájt nem volt több, mint a feszültség levezetésének tökéletes felülete a sport mellett. 2015-ben 23 éves korára viszont egy folyamatosan erősödő belső hang azt súgta, hogy kezdjen el kiadni zenéket és ne féljen mások véleményétől, ne mások szemüvegén keresztül ítélje meg saját értékeit, hanem csak csinálja, amit szeret, élvezze a mindennapokat és szarjon a világra. Utólag kijelenthető, hogy élete egyik legjobb döntése volt, hogy hallgatott erre a bizonyos belső hangra és azóta folyamatosan látnak napvilágot az újabb és újabb számok. Szintlépésnek és mérföldkőnek a 2018-as év volt tekinthető, körülbelül itt érett be az előző gondolatmenet, és ezzel egyidőben elindította saját YouTube csatornáját, ahol azóta is szállítja a klipeket és saját bevallása szerint most, hogy vége a versenynek újra felpörög a csatorna élete. Saját bevallása szerint nem egy előre, több évre terveket szövő személyiség, szóval, hogy mi fog most következni még ő se tudja egészen pontosan, de izgatottan várja. Ha érdekesnek találtad az eddig bejárt útját PSz-nek és a zenéi is bejönnek, akkor kövessétek YouTube-n, ahova folyamatosan érkezni fognak az új számok. Pacsi!

Ez a dal hozta meg számára győzelmet és a végső dicsőséget a verseny döntőjében!

PSz – Vili a veréb vs. Vásott Vili – Rap.hu Magyar Battle Aréna – Döntő 2021