Producerek

Producerek-Alapzene

A ritmikus szórakosgatás, azaz a HipHop műfaja a mai napra világszerte az egyik legmeghatározóbb műfajjá nőtte kis magát. Egyre többször fordul elő, hogy egy-egy metál zenekar vagy épp pop énekes, vagy énekesnő kéri a HipHop műfajban tevékenykedő szereplő előadók “segítségét” egy-egy sikeres projektben.

A The Sugar Hill Gang formációtól kezdve, egészen a mai napig rengeteg úgynevezett belső irányzat alakult ki. Gondolunk itt a Trap, a Boom Bap, vagy például az Afro Trap vonalakra, amelyek mostanság újra népszerűvé váltak.
Mindezek a sorok nem íródtak volna meg egyes előadókról, vagy talán nem is beszélhetnénk zenei műfajokról sem, ha nem állnának az adott előadók mögött azok a bizonyos “beatmakerek“, azaz a zenei producerek. Ők felelnek minden egyes dal hangzásvilágáért és ők azok, akikről általában kevesebb szó esik, de valljuk be nélkülük sem tartana ott a műfaj ahol manapság. Acapellákkal nem sűrűn voltak előadók még a slágerlistákon. a 70-es években indult útjára a Soul és Funk stílusú dalok kirobbanó népszerűsége és térhódítása, amit New York utcáin kialakult bandák előszeretettel játszottak.

Producerek - Alapzenék

Párhuzamosan ezzel a folyamattal az akkori DJ-k , vagyis a lemezlovasok még kettő lemezjátszó segítségével készítették az alapokat, amelyek az akkor népszerű dalok ritmikájának ismétléséből születtek meg. Tehát nem saját ütemekkel, hanem akkor már létező dalokkal dolgoztak. Ezek voltak az közismertebb nevükön “Samplerek“, amelyek egészen a mai napig meghatározó tészeit képezik mind hazai mind pedig a nemzetközi előadóknál. A beatmakerek között vannak olyanok, akik nem csak a zenei aláfestésért felelnek, hanem kivették a részüket a stúdió felvételektől kezdve, a lemezkarcokon át a mixing és mastering feladatokig. Ilyen személyek voltak például Dj Kool Herc, Dj Shadow, továbbá az előadóként is elismert NWA ikon, Dr.Dre is.

Hazánkban az 1990-es évekre tehető az első nagyobb megmozdulás, ami olyan előadókat teremtett nekünk, akik a hazai paletta elismert előadói vagy csapatai voltak egészen a mai napig is. Ilyen például a Bloose Broavaz kiadó, illetve az Animal Cannibals duója.

Továbbá ide lehet sorolni több, olyan hazai rappert, aki szólóban folytatták karrierjüket, és a kor előrehaladtával folyamatos résztvevői voltak a zenei eseményeknek. Ilyen például Funktasztikus, Dopeman, Sub Bass Monster, Hibrid, NKS, Hősök. Ők mind olyan nevek, akik a mai napig képesek tartalmilag is értékelhető slágereket készíteni.

Na, de hiába a tehetség, a jó szövegvilág, a tiszta hang, ha nem lennének mellé hazánkban is tehetséges zenészek. Idővel idehaza is kialakultak az elismertebb producerek. Ma már nagyobb sikernek örvend egy-egy olyan beatmaker, aki önerőből építkezett, és tanulta ki a zenekészítés alapjait. Név szerint nehéz lenne felsorolni az összeset és azt is hogy hány producer áll a slágerek mögött. Azonban mindenképp meg kell említeni Dj Zefil nevét, aki nagyszerű alapokat rakott le kortársaival a lemezkarcok világában, vagy Hibridet a mai Teswér formációból, aki a dalok túlnyomó többségét keveri ki kis hazánkban.

Az alapzene készítés területén ide sorolhatjuk Naz BeatZ-et is, akinek alapjai már a TV képernyőin is visszaköszönnek például egy Majka vagy egy Essemm dalban. Krn BeatZ neve is egyre többet látható és hallható, aki számos produceri munkát rakott le az asztalra az AK26 csapattal. Nem utolsó sorban az M-Squad párost is Tibbah és Rizkay, akik egyedi projekttel rukkoltak el az M-Squad beatmaking és a Chyper sorozat jóvoltából. MrK Beatz, DosE, Burai on The Beat és még sokáig lehetne sorolni.

Producerek-Alapzene

Híres magyar producerek például

 • Burai on the Beat
 • Naz BeatZ
 • Tibbah és Rizkay
 • Vígh Arnold
 • DJ Luigi
 • Bronxi Beat
 • Smithmusix
 • Shiduro

Híres amerikai producerek például

 • Dr. Dre
 • Timberland
 • DJ Premier
 • Scott Sctorch
 • Pharrel Williams