Kriminal Beats története

Kriminal Beats

A Kriminal Beats története

Kriminal Beats zenei kiadó és közösség 2001-ben az alábbi tagok alapították meg: Faktor és Zsola a FaktorLabor-ból, Bankos, Rapa, Szabó Miklós Márton – Miki 357, kliprendező együttes döntésével született meg Törökbálinton egy alagsori fotostúdióban. Ez a kollektíva Magyarországon a mai napig az egyik legismertebb és legnívósabb crew a magyar hip hop berkekben. A név alatt olyan máig klasszikus anyagok, zenék, lemezek jöttek ki, mint például Bankos első lemeze a Rapmotel 2003-ban, vagy az NKS – ***** (5 csillag) debüt LP-je 2006-ban. Ezek a lemezek mellett, a magyar underground körein belül nem lehet szó nélkül elmenni.

NKS - Kriminal Beats

Mielőtt megalakult volna a Kriminal mint label, a Firma és az NKS (Nos’Chez és Zenki Mefisto) összecsatolásával „Az idő urai” crew Bankossal az élen már tervezgette egy saját kiadó megalapítását. Miután a 90-es évek végén az AIU körül kialakult underground hype ellenére sem kaptak kielégítő lemezszerződést, ami akkoriban a megfelelő struktúrák hiányával, nem is volt nagy csoda. Kézenfekvő volt, hogy a legjobb megoldás, ha maguk veszik kezükbe a folyamatosan készülő hanganyagok kiadását. Ez 2001-ben végül a legelső kiadvánnyal, egy DJ IQ mixtape-el (kazettán) valósult meg. A Kriminal előtt, Az Idő Urai egyébként már korán legendás státuszt élveztek, és korán beírták magukat magyar rap, és hip-hop „nagykönyvébe”. Az MC-k jellegzetes, és változatos stílusaival, flowjaival, és persze éles szövegeikkel a magyar ug hip hop úttörői, és zászlóvivői voltak. A csapat többek között olyanokkal dolgozott együtt, mint Tibbah aki a Bloose Broavaz kiadó egyik alapítója, vagy a Dózis (Tagjai: Dzsénosz, Norba, Szicsu). Ami bár nem lett hosszú életű és csak egy lemezt hoztak ki „Földalatti karnevál” néven, de a mai napig erős cuccnak számít a hallgatók körében. A csapatból Norba még most is a Kriminal Beats oszlopos tagja, ő és Bankos közös lemezzel is jelentkeztek 2005-ben „MLKK” vagyis „Minden lében két kanál” címmel. A Kriminal mindig is az a kiadó volt az, ami nem engedett a kezei közül gagyi cuccot kiadni. Minden egyes megszólalásuk profi szintű. Szerencse vagy sem, a Firma tagjai benne voltak a PNC (Pride Not Crime) nevű Graffitis csoportban (fun fact: Tish76 találta ki a Kriminal Beats nevet) aminek köszönhetően minden poszter, lemezborító, matrica saját készítésű termék, egytől egyig profi grafika. Máig a Kriminal neve alatt 21 korong jött ki, valószínüleg több is, de ennyit számoztak meg.

FaktorLabor

Első kiadásuk a Faktorlabor című lemez volt Face és Zsola duójával 2002-ben (ez a lemez amúgy legfrissebb infóm szerint hamarosan újra ki lesz adva, így a fiatalabb generáció tagjai is kezeiben tarthatja majd ezt a klasszikust.) A lemezen minden akkori Kriminal közeli barát, DJ vagy MC, sőt graffiti writer is tiszteletét tette, mivel maga NikonOne is reppel pár sort a Nikkiboy Skit-ben. Faktorék egyébként, folyamatosan dobáltak (ill teszi ezt most is) ki instrumentális projekteket is (LabiJazz pl). Mondhatni, hogy Face a magyar lofi (low-fidelity) beatmakerek nagyapja, és persze a Rapmotel lemez fő producere. A Faktorlabor egyébként, a későbbiekben kiegészült Rapával és Ponzával is, így ők is tagoknak tekinthetőek, de persze a kemény magot továbbra is Faki és Zsola alkotja.

DJ Kool Kasko - Kriminal Beats

A Kriminal oszlopos nem MC tagja DJ Kool Kasko is, mai napig az egyik legaktívabb DJ és személyes kedvencem. DJ Kool Kasko-val készült interjónket ide kattintva találjátok. A kiadó alatt megjelent első kiadványa az “Off The Tracks” mixtape volt, ami még kazettán jelent meg. Majd ezt követte a német anyagokból összeállított Bimaz & Benz, de a „The Draft Mixtape”-el robbant be Kool Kasko a köztudatba, ami egy félig USA félig magyar UG előadókat (főleg Kriminal MC-ket persze) felvonultató mixcd volt. A mai napig szinte minden nagyobb rap, hip-hop bulin, fesztiválon megtalálhatjuk a színpadon a pultok mögött. Közreműködött a Kriminal tagjai mellett például a Barbárfivérekkel, akiknek szinte minden lemezükön szerepel. Legutóbbi korongja idén év elején érkezett a Kriminal 21. kiadott lemezeként, „Ultra K” címmel. Ez az a korong, amit Kasko kompletten egyedül rakott össze zeneileg és vizuálisan is. A kiadó tagjai mellett közreműködnek még például Bio, vagy a Sör és Fű, Deego, Busa Pista, Gege stb.

Az NKS-t szerintem nem kell bemutatni, de ha valaki nem ismeri annak egy gyorstalpaló. Az NKS (Nem közölt Sáv) egy 1995-ben alakult rap trio Gödöllőről. Az „5 Csillag” lemez megjelenéséig még Dj Hmad aka Dj Higany is a csapat tagja volt mint producer, és live DJ. A lemez után útjaik ugyan elváltak, de a két MC Zenki Mefisto és Turan Khan aka Nos Chez duóként a mai napig az egyik legaktívabb csapat, és bár három nagylemezük jelent meg ez idő alatt, ezekre mindig megéri várni, mert hatalmasat szólnak, és mindig megunhatatlanok. Az NKS csapatával készült interjút ide kattintva tudjátok megnézni.

Bankos Ponza - Kriminal Beats

Hozzájuk tartozik a magyar underground egyik legismertebb száma az „Oh la la”, ami az első korongjukon foglal helyet, a fentebb már említett 5 csillagon, valamint ennek testvére az „Oh la la 2”, ami pedig a csapat második nagylemezén a TDI-n található. A TDI lemezt a szintén Kriminal tag Rawmatik később kompletten remixelte, majd kiadták ezt is lemez formájában. A 2019-es harmadik nagylemezük a „Mélyen a város felett” a hallgatók körében az év egyik legvártabb, legkomolyabb műve lett. A csapat is nagyon sok más előadóval dolgozott már együtt, gondolok itt a Barbárokra, a DSP-re, vagy az Akkezdet Phiaira, valamint a Tirpa és Aza közös alapítású Killakikittre, akikkel együtt alakítják a Brigád nevű formációt. Ebben a formációban egy lemezük jelent meg 1328 címmel 2016-ban.

A Kriminal egyik legnagyobb neve többek között Bankos, aki az első korongjával, a Rapmotellel nagyot robbant az országra, és bátran kijelenthetem, hogy a magyar rap egyik legnagyobb mérföldkövének számít. Ha valaki nem ismerné ezt a lemezt, akkor pótolja mihamarabb. A Motel vendégei sem utolsók, természetesen szerepel az egész Kriminal Squad, mint pl az NKS, Norba, Ponza, Zsola, Kasko, Rapa, az Irie Maffia egyik frontembere Busa Pista, és a fiatal Deego is. Személyes kedvencem Bankostól (és Kool Kasko-tól) a „Bankos Mappa 1” című mixtape, amit egy CD-vel ellátott blackbook (graffiti vázlatkönyv) formájában jelentetett meg a kiadó, telis-tele graffitikkel. Már maga a megjelenése is iszonyat nagy, nem beszélve a lemezen található bomba zenékről. Bankos és Kasko egyébként egy saját csapatot is alkot a Kriminalon belül „KF1” vagyis „Krime Force One” néven, ezt a nevet ugyan nem gyakran hallani, de valójában a Bankos Mappa 1 és 2 kettejük kezük műve. Reméljük lesz majd 3. rész is.

Kriminal Beats-Bankos-Rawmatik

2013-ban a Kriminal még leigazolta a paksi beatgyárost Rawmatikot is, ugyan az Ütemrawság LP első része még nem Kriminal kiadvány volt, de a második már a Kriminal zászló alatt jelent meg. Továbbá ő volt az, aki az NKS második lemezét a TDI-t is remixelte ahogy feljebb említettem. A kiadó 15. születésnapjára összerakott egy „Kriminal Beats XV”. című mixtapet, ahova a kiadó legismertebb zenéit keverte össze. Raw egyébként nemzetközileg is aktív producer, 2018-ban jelentette meg pl a The States vs Rawmatik lemezt, amin olyan USA UG előadók adják egymásnak a kilincset, mint Madchild, Termanology, Reks, Merkules vagy G Stats és Skanks a Bankai Fam-ből.

De ne felejtsük el az RH-s Hírwevőket (Dhok & Skugah) sem akik, mint Rawmatik szintén később kerültek ugyan be a csapatba, de a mai napig számtalan bomba dallal erősítik a Kriminál kelet-magyarországi szárnyát. Dhok időközben Bankos backup MC-je is lett, így a „Bankos meg a Posse” live formációt erősíti a fellépéseken.

A Kriminal Beats 2020-ban 18 éves, de a mai napig töretlen, és legyőzhetetlen. Ezekkel a nevekkel, és csapatokkal szinte mindig biztosak lehetünk abban, hogy amit várunk, fixen azt fogjuk kapni, vagy annál többet is. Ez az a kiadó, akinek, a tagjainak a zenéit bármikor meg tudjuk hallgatni. Bármilyen kedvünk is van, mindig találunk olyat tőlük, ami tuti passzol akkor hozzánk.

Szerző: Franyó Tamás „TheFranyo”