Kondor: Erős lett a Gringos!

Kondor Gringos Cover

Kondor-ról közel 1 éve nem lehetett hallani semmit, ugyanis az utolsó zenei anyagát, 11 hónappal ezelőtt publikálta a Youtube csatornáján, ami a Lmen Prala feat-es Backstage volt. Ám néhány napja, ismét életjelet adott magáról az érdi Fatboi, és kidobott, egy igen csak erős, és szigorú drill beates cuccot, a Gringos-t. Amelyben olyan előadók működtek közre, mint Kisé, Kolg8eight, Csoky, Lopi, és Lil Tib. Megjegyezném, hogy Kondor amúgy se tartozik azon előadók közé, akik minden héten/hónapban dobálják ki egymás után zenéiket minden féle formában, hanem inkább a minőségre megy, mint sem a mennyiségre.

A Gringos-t pedig még 2022 szeptemberében bepromózta az Instáján. A fent, amúgy már említett trackhez forgatott klipben, lényegében arról szövegelnek a srácok egymás után, kézből kézbe dobva a mikeot, hogy egyrészt mennyire fontos az őszinte, és összetartó barátság. Hiszen a most népszerű és felkapott arcoknál, a szponzorált klipekben való, felvágós brigádozás, szimplán kamu, mert a valódi bajban hirtelen senki sem lesz ott majd mögöttük, ugyanis mellettük olyan érdekemberek állnak, akik csak kihasználják egymást. Velük ellentétben, az igazaknak egyáltalán nincs szükségük ilyen látszat, háton felkapaszkodós, és nyalizós bohócokra. Másrészt ők megmaradnak hitelesnek, még ha a múltban sok hibát is követtek el, de megtanulták belőlük azt, amit kellett, és nem felejtették, hogy honnan jöttek, és hova tartanak. Harmadrészt nyomja el magát az összes szponzor, nélkülük is szívből köpik tele a mikrofont, és megcsinálják a zenélésből a saját pénzüket.

KONDOR – GRINGOS feat. KOLG8EIGHT, CSOKY, KISÉ, LOPI, LIL TIB

Mielőtt kitérnénk a zenei videó igencsak erős vizuális anyagára, először engedjétek meg, hogy véleményt foglaljak abban, hogy szerintem ki/vagy kik vitték el a hátukon ezt a tracket. Amelyben természetesen mindenki hozta a saját, tőle elvárható szintet, ám a nálam igazán az kiemelkedők egyértelműen Csoky, Kogl8eight, Kondor, és Kisé volt, akik nagyot pakoltak ebben a cuccban. Annál a résznél, amikor pedig Kisé hirtelen angol flowra váltott a magyarból, ott egyszerűen végem lett. Ez javarészt betudható annak a korszakomnak, amikor 2016-ban kint töltöttem néhány hónapot az Egyesült Királyságba, akkor még a kiutazás előtti pár hónapban rácheckoltam, hogy mik is pörögnek Angliában, na és azóta van pár olyan England-i előadó, akiknek a munkásságára manapság is kíváncsi vagyok (pl Lady Leshurr, Ghetts) hiába nem élek már kint. De ha igazán képben akartok lenni az angol cumókkal, akkor tudom ajánlani nektek a GRM Daily csatornát a Youtube-on, ahová napi szinten kerülnek fel a frissebbnél frissebb angol rap/hip-hop zenei videók. De St!cky testvérem is foglalkozott, az UK-ban szintén pörgő drill műfajjal, 2 videójában is (Kegyetlen Londoni UK Drill Gangek, Kegyetlen Londoni UK Drill Gangek 2. rész) úgyhogy onnan is lehet inspirálódni a témát illetően, ha érdekel titeket a British rap műfaja, vagy lehet fülelni a BBC 1Extra nevű rádiót is, hiszen javarészt ott is brit fekete zene szól.

Kondor Gringos

De visszatérve Kondor – Gringos anyagának vizuális megvalósítására, egyszerű a megvalósítása, de mégis nagyszerű a megoldás, mert kapunk vegyesen utcán és bent, a stúdióban rögzített képsorokat is. Sőt az öreg Fatboi még egy fényező műhelyt is intézett magának és Loprendonak, ahonnan néhány vágókép erejéig ki lőhették a dumájukat a hallgatóságra, szigorúan sí maszkban, hiszen úgy az igazán stílusos a drill rap előadása. Szóval itt az élő bizonyíték, hogy nem muszáj milliókat ellocsolni egy videoklipre, hiszen lehet kis költségvetésből is nagyot és minőségit csinálni.

Kondor Gringos Cover
Már csak az érdekelne, hogy az érdi Fatboi mennyi idő alatt rántotta össze ezt a díszes, és igencsak brutál erős egyéniségből álló ganget, meg kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy ilyen témájú zene szülessen meg. Illetve várható-e még folytatása ennek a formációnak, mert, ahogy a videó alatti kommenteket, igény az bizony lenne rá, csak hogy egyet idézzek: „Srácok ! Remelém valamelyikötök olvassa a kommentem. Nem tudjátok elképzelni, hogy ez a formáció, így mekkora potenciált rejt magában. Nyilván mindegyikötök borzasztó tehetséges. De ez így olyan szinten pirit,hogy lehasal szakma éveken belül ha ezt igy folytatjátok….”. Szóval bízzunk benne, hogy össze fog még állni a Kondor, Gringos társasága akár egy újabb dal erejéig, vagy egy album miatt, amelyek közül én egyértelműen a lemezt támogatnám az esetükben, mint ötlet.

Írta: Csányi Krisztián


Minden tudnivaló a Kondor-ról


Kondor interjú

Kondor interjú – Fatboi, Érd, Varrótanfolyam 😎


Kondor videók és klipek

KONDOR – BRAND (MUSIC VIDEO)

KONDOR – CARTMAN (MUSIC VIDEO)

KONDOR – PLATA O PLOMO

KONDOR – FATBOI (MUSIC VIDEO)


Kondor diszkográfia

  • Kondor – -OG- EP (2022)
  • Kondor – Fatboi EP (2021)
  • Kondor – Kondor ‎(2019)

Korábbi Kondor hírek

2021.02. Loprendo X Kondor – Hotbox ♨️

Ugye nem sok mindenkinek kell bemutatni Kondor munkásságát?
Az érdi rapper megmutatta azt, hogy a legutolsó időkben amit alkot azzal egy modern és nívós szintet képes behozni a hazai színvonalban. Loprendoval közösen összeállva, kicsit felpezsdítették a new school rap műfaját a hazai palettán.

Loprendo korábban Bé a Kanári néven alkotott dalokat, Soundcloud platformon volt eddig a legaktívabb. Nem rég tért át hivatalosan Spotifyra illetve YouTube-ra. Loprendo egy tehetséges új vonalas arc aki egyedi személyiségével és maximalizmusával hozzájárul minden alkotása sikerességéhez.

Na de nézzük meg magát a dalt is részletesebben. A dal témáját nem igazán kell ecsetelni, egy trap szám, elhangzik benne a „4 20” amit minden rap hallgató tud hogy mit jelent igazából. („alapműveltség”).

A beatet Zyeq Beats készítette, a mix & masterért maga Loprendo volt a felelős, a klip pedig a Cashvérek tag Crizzly és JavierOne munkája.

A dalhoz tartozó vizuál és és vágás fantasztikusra sikerült. A hangzásvilág, a flow-k és maga a beat visznek magukkal pont annyira, hogy kedvet kapj ahhoz, hogy rágyújts egy j*intra és belazulj a srácokkal. Kondor és Lopi dalát mondhatnánk egyfajta image nótának is, de mégis hozza azt amit hoznia kell

Ha értékelnem kellene akkor ez nálam 10-ből egy erős 9-es lett.

Nektek mi a véleményetek a dalról.

LOPRENDO x KONDOR – HOTBOX♨️ (MUSIC VIDEO)

Szerző: Maros Ace Dominik


2020.04. – Kondor – Brand

KONDORKondor, Brand címen megjelent klipje frissen került ki a világhálóra.

A témaköre Érd, 2030 ugyanis a város irányítószáma, még mielőtt valaki tévesen egy jövőbeni dátumra gondolna.

A klip hangzása a „kondoros” jó minőséget hozza, így aki csípi Fatboi zenéjét annak tuti hogy adni fogja.

Haverokból sincs hiány a videóklipben, illetve egy jó kis belevaló vagány csajszi is csapatja Kondor mellett.

Így összességében véve egy fain street klip lett amiben bemutatja mind a város, mind pedig az egész érdi miliőt a nézőknek.

Brand, Kondor, pörgessétek kommenteljétek!


2019.03. – Kondor – Plata O Plomo

Kondor - FatboiKondor az albertfalvai és érdi zsivány most jött ki vadonatúj klipjével amely a Plata O Plomo címet kapta és igen mexikói hangulatúra sikerült az új beat hangzása.

Egy szókimondó vagány bevállalós és nagyzolós szövegvilágot kapunk Kondor-tól, úgyhogy a 150 kilóval vigyázni kell. Lehet egy új magyar Fatboi, vagy egy Fat Joe van születőben egyenesen a budai oldalról?

Lmen Prala-val országos cimborák, segítik és támogatják egymást ahol csak tudják. Ha az információink helyesek akkor Prala is ott volt a klip forgatásakor.

A zenei alap YBR és Deddy keze közös munkájának eredményeképpen született meg és a felvétel pedig Hibrid stúdiójában készült el.

A képi anyagért és vágásért, valamint minden technikai megoldásért az a Wolfshoot Poroduction felelős aki Figura Sleep klipjét is készítette.

Jó kis zene lett pörgessétek nyugodt szívvel az új motyót.


Kondor dalszövegek

Kondor – Cartman dalszöveg

Kondor – Plata o Plomo dalszöveg

Kondor – Brand dalszöveg

Kondor – Fatboi dalszöveg