SAV H – Erdélyi hiphop Edmonton városából

SAV H

SAV H egy olyan feltörekvő rapper, aki beatbox-szal kezdte zenei pályafutását Romániában, főleg az 1990-es évekbeli rap zenéi ihlették meg, és a műfaj egyik úttörőjeként tartják számon őt.
Már gyermekkorában is utánozta a dobok hangjait, majd később országos második helyet szerzett az első romániai Beatbox battle versenyen 2011-ben egy szép május 1-ei napon, az első sp*ngli elszívásával kezdődött el nála ez az egész, amikor szórakozásból a haverokkal csoportos beatboxolás-ba kezdtek, a spanjai rögtön észre vették azt, hogy neki jobban megy a dolog a többiekhez képest. Mivel nem volt lehetősége arra, hogy stúdióba járhasson, így támadt az a kreatív ötlete, hogy az egyik barátjának a ruhásszekrényében kezdett el különféle Beatbox alapokat felvenni és aztán rappelni is el kezdett rájuk.

Sav H - Hiénák
Olyan sokat kezdett foglalkozni a szájdobolás varázslatos világával, hogy szüleit és közeli barátait már szinte mar az őrületbe kergette. Sokan próbálták őt elhallgattatni, de SAV H mindezek ellenére kitartóan űzte tovább és tovább a szájdobolás művészetét. Egyszer aztán eljött az országos Beatbox verseny időpontja, és az ezüst érem megszerzésével elnyerte édesanyja elismerését is, mely számára nagyon fontos volt, így mintegy fajta motivációképp és visszaigazolásképpen kapott szülinapjára egy SHURE mikrofont, hogy lökje tovább a rímeket. Itt kezdődött el nála fénysebességgel, ez az egész őrület a zene és a beatbox iránt. Indul a banzáj! Egy reggel felkelt , történetesen épp a születésnapján és szerencsét próbált az egyik helyi játékgép teremben,ahol egy nagyobb Jackpot megnyerésével megalapozta a zenei karrierjét, ugyanis a pénzt egy vadonatúj számítógépre, hangkártyára és egy Korg Kaos Pad-re költötte el. Ezt követően,már nem igazán lehetett őt megtalálni az utcákon, hiszen minden idejét az új kütyük felfedezésének szentelte, 2 DJ/Producer haverja segítségével. Ekkor kezdett pár szót is belecsempészni a Beatbox futamokba, később már rappelt is rájuk.

SAV H new
2012-ben be nyert felvételt a Kolozsvári Babeș Bolyai Tudományegyetem, európai tanulmányok szakára, de a megnyitó után többet be sem tette a lábát, mert azon a napon vált világossá számára, hogy sokkal jobban szeret seftelni és azt csinálni amit csak akar. Számos helyen lépett fel és még több helyen versenyezett, ám saját bevallása szerint megunta az erdélyi életet és 2015 elején az észak-londoni Turnpike Lane-re (TPL) költözött. Egy év tengődés után arrébb költözött és az N18-as Edmonton-i Redbrick Estate (N18 Upper Edmonton, a Tottenham és Edmonton Green közötti terület) aktív tagja a mai napig. Pár év trappelés során nagyon megszerette a Grime és a Drill műfajokat, hisz idejének több mint felét az utcán töltötte. Egy kurd bandával folytatott hosszú beef-elés megnyerését követően úgy látta helyesnek a dolgot, hogy elment egy év szabadságra. 2019-ben újra Erdélybe költözött és megalapította a Gasztro Ninják underground hip hop bandát két barátjával de útjaik hamar szétváltak, majd 2020 elején visszatért Edmontonba és az együttes ideiglenesen szünetel. 2021-ben kiadta az első drill számát melyet társai és saját életmódja inspirált. Ez tulajdonképpen egy szóló, aminek létrehozásában közreműködött a Philadelphia-ból érkezett társa Imprese. A dal címe ‘Hiénák melyhez a videóklipet, az N9 Edmonton Green es az N18 as Upper Edmontonba forgatták le.

SAV H logo
Olyan magyar és külföldi együttesek vagy rapperek hatottak rá, mint: Killakikitt, The Steve, Bobakrome, Bobafett, Weszélyes Elemek, Wu-Tang Clan, Mobb Deep, DMX, Tion Wayne, Dutchavelli, (3×3) E1, Freddy krug9r, M1llionz, Kortion, Fredo, Dave, Digga D, Horrid1, Msplash, Drilla, Russ Millions, AJ Tracey, SR, Kano, Dizze Rascal, Wiley, Tempa T. Úgy érzi, hogy a 2022-es év az ő éve lesz,így egy pár szóló dal kiadása után egy mixtape-t is várhatunk majd SAV H-tól! Legyetek rajta!

Sav H – Hiénák (feat. Imprese)