Vásott Vili – Magyar Virtus

Vásott Vili battle

Boldog új esztendőt! S íme, ahogy megszokhattátok, az idei hónapokban is megkapjátok az esedékes Vásott Vilmos-adagotokat. Gyönyörködjetek bennük!

JEGES

Mindjárt itt az első nóta, egy igen kellemes úriemberről, bizonyos Richard Kuklinskiről. Ez a fess, majd’ 2 méter magas és majd’ 140 kilós gorilla pompás karriert futott be bérgyilkosként. Mindenféle módszerrel ölt, ami csak szem-szájnak hányingere: kötél, balta, nyílpuska, shotgun, kés, méreg, amit akarsz. Mint szakmájának elismert űzője, tudta, hogy gyakorlat teszi a mestert: az új fegyvert éles használat előtt nem árt kipróbálni – lehetőleg a társadalom kevésbé hiányolt tagjain. Nagyon szerette a jégkrémet, és hódolt egy különös hobbinak, melynek során áldozataiból is jégkrémet csinált: lefagyasztotta őket, hogy a későbbiekben ezzel is nehezítse a bizonyítékszerzést és a halál pontos időpontjának megállapítását. Persze, minden jó sztori véget ér egyszer, így antihősünknek is a rács mögött csücsülve kellett befejeznie a nyugdíjas éveit. A filmes betéttel megáldott beat Parades Orient keze munkáját dicséri.

MAGYAR VIRTUS

A második amolyan magyarság-vers. Kicsit búslakodó, kicsit frusztrált, tele haraggal és daccal. A magára maradt magyar helykeresése, akinek egy piros-tüzes pálinka-, egy fehér csík- és egy zöldellő cigi után arra is van ereje-gógyija, hogy szomszédaink-, ellenségeink- és a nagyhatalmak megdorgálása mellett bizonyos fokú önostorozástól se riadjon vissza. Vilmos Úr hazafias hevülettel teszi föl a kérdést: melyik az a nemzet, ami elvesztette területe mintegy kétharmadát, majd uszkve 20 évvel később már odáig ment, hogy pár hónap különbséggel hadat üzenjen a kor 2 szuperhatalmának? No, ez a magyar virtus: képes arra a bravúrra, hogy egyszerre legyen megmosolygtatóan banális, és megsüvegelendő módon vagány. Nyilván ez utóbbi végül kapitális faszságnak bizonyult, de hát ki nem hibázik olykor? Legalább nem vagyunk olyan köpönyegforgatók, mint egyes derék szomszédaink. A.M.CS.B.L.F.! A fantasztikusan csengő, epikus csatajeleneteket idéző beat szintén Parades Orient műve.


Minden tudnivaló Vásott Vili-ről


Vásott Vili interjú

Hamarosan érkezik az interjú!


Vásott Vili élete és karrierje

Vásott Vili – az ember a mikrofon mögött

Vásott Vili

Vásott Vili, aki Isten kegyelméből káplár a gödöllői büntetőszázadban – a rendszerváltás környékén látta meg a napvilágot. Származásáról keveset tudni, de állítólag félig ír, félig olasz, félig mexikói. Sportbuzi felmenői révén már az elemiben sem volt egy léha, tohonya disznó, tőlük ered a testmozgás szeretete. A másik fontos kikapcsolódási és menekülési pont életében természetesen a zene. Első behatásait unokatestvére- és diáktársai jelentették számára, így ismerkedett meg szőrtelen pöcsű korában az első lázadó-, szülők által trógerként aposztrofált előadók léleksimogató muzsikáival.Hamar elkezdte érezni, hogy máshogy van huzalozva az agya, mint kortársai nagy részének, hiszen a „poprap” bohócokról és a „jólét punk” együttesekről átnyergelt a kevésbé mainstreamebb bandákra, akiket vulgáris szövegeik, valamint tomboló dühöt közvetítő, nyers riff-jeik miatt kultivált. Itt még nem érezte magát a senki földjén, azonban, ahogy teltek-múltak a feszültségben, frusztrációban áztatott kamaszévek (vesd össze: rühellte iskolatársai- és tanárai zömét, mint a kétnapos szart), egyre inkább szembehelyezkedett mindennel, ami a többségben kedvező fogadtatásra talált.

Az „egyedül a világ ellen”, illetve az „amit a többiek szeretnek, azt utálni kell” attitűd jegyében, amikor a többiek már CD-ket vásároltak, ő walkmanben hallgatta az „Azok a boldog punk napok” kazettáit. Amikor a többiek már DVD-ket néztek, ő VHS-re rögzítette a „Harcosok Klubját. Amikor a többiek zenekaros pólóban meg deszkás gatyában császkáltak, ő nadrágtartóival és saját kezűleg dekorált pólóival dörgölte bele kívülállásának szarcsimbókos fertályát a közízlés pofájába.

Vásott Vili
Annak érdekében, hogy mérhetetlen haragját és megvetését üzenet formájában a társadalomra, legalábbis annak egy szűk rétegére szabadítsa, gimnáziumi évei alatt zenekart alapított. A hevenyészett formáció mindössze egy koncertet ért meg, az is botrányba fulladt, miután a helyszínt biztosító középiskola közönsége fékeveszett pogózásba kezdett, amidőn felcsendült a banda legnagyobb saját slágere, egy Michael Jacksont gyalázó nóta. Ezt követően nem sokkal a kvartett – személyes nézeteltérések és művészeti összeegyeztethetetlenségek miatt (a többiek nem voltak hajlandóak az olyan költemények megzenésítésére, mint „Több árvizet akarok”, vagy „Végezzünk ki minden balkezest”) – feloszlott.
Miután hősünk elállt attól a tervétől, hogy mészárszékké változtassa viszontagságai helyszínét, békésen leérettségizett. A főiskolai éveket a magánéleti válság hullámai, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a kocsmai összetűzések mellett a labdajátékok és a küzdősportok jellemezték. A firkászképző elvégzése utáni helykeresés, feszített munkatempó, tudatmódosítókkal való kísérletezés, súlyos sportsérülések, munkahelyváltások és traumák átértékelése sodorták ismét az önkifejezés grafomán vágányára.

Vásott Vili battle

A lábadozás után egyre szorgalmasabban körmölte dalszöveg-kezdeményeit, majd, amikor sikerült megtalálnia a megfelelő zenei alapokat, immár konkrét számok gyártásába kezdett. 2017 nyarán vette fel első demóit. Ezután egyre csak csiszolgatta saját technikáját, míg végül 2018-ban sikerült olyan anyagot rögzítenie, amiről úgy gondolta, már megállja a helyét: ez a keverés után 2019 tavaszán került ki a világhálóra. 2019 ősze meghozta számára az első fellépés lehetőségét. 2020-ban tovább nőtt hallgatóinak száma, 2021-ben pedig a Battle Aréna fináléjáig menetelt. Azóta is termeli mélyenszántó szerzeményeit a „mindig kritizáld, amit muszáj szeretni” elv jegyében. A 2022-es esztendőben – tervei szerint – időről időre új dalokkal, és klippekkel, valamint kollaborációkkal fog jelentkezni.
Utószó: Aki unalmas, az dögöljön meg!


Vásott Vili videók és klippek

Vásott Vili – Utad itt véget ér

Vásott Vili – Egy szavam se hidd el (vizuál verzsön)


Vásott Vili diszkográfia

    • Vásott Vili Album

Korábbi Vásott Vili hírek

2023.07. – Vásott Vili O.B.B. & Előre!

Sehr geehrte Damen und Herren! Beütött a kánikula, itt a nyár – és hát mi is esne jobban, mint a medence partján fetrengve, sört markolászva bikinis csajokat sasolni, miközben hercig kis gramofonunk Vásott Vilmos örökbecsű sorait duruzsolja a fülünkbe?!

O.B.B. (Oszkár Bácsi Banditái)

Ki ne szeretett volna kiskorában rendőr, tűzoltó, filmsztár, pornószínész vagy vadakat terelő juhász lenni? De, ami még ennél is szórakoztatóbb: bújjunk egy antiszociális, semmitől vissza nem riadó, köztörvényes bandita bőrébe, aki a sors jóvoltából a háborús bűnöket is felstrigulázhatja a priuszára! Narrátorunk élete rögtön móka és kacagás lesz, amint kitör a második világháború, és uniformisra cserélheti a rabruhát. Persze csak addig hajlandó harcolni für Volk und Vaterland, amíg ez számára anyagilag is jövedelmező. Amint a helyzet változik, kereket old, és meg sem áll a széplelkű Vladis Grutas bandájáig. Micsoda karrier, kérem! A zene mellesleg Zenk keze munkája (lásd még: Tajgetosz Expressz, Düsseldorf, Semmirekellők serege).

Előre!

Egy újabb költemény, amivel megmerítkezhetünk a magyar néplélek bugyraiban – még annál is jobban, mint tavaly a “Dac” című mélyenszántás esetében. Narrátorunk történelmi hőseinkből merít példát, hogy ellenálljon riválisainak, és visszaadja a kölcsönt. Figyelem: a csatazajnak is beillő nóta kiváló aláfestő zene arra, hogy az orrunk alá borsot törő, galád szomszédunkat esetleg kérdőre vonjuk, és egy gyors tettleginzultusban részesítsük! Persze, a múltunkba való visszanyúlás nem korlátozza a szöveg szabad asszociációs pókhálóját, így múltunk nagyjai mellett feltűnik a sorok között egy-egy terrorista, sorozatgyilkos, vagy maffiózó is. Mindent a győzelemért, ugyebár! A beat-ért pediglen Parades Orient urat illeti a hozsánna.


022.04. – Vásott Vili – Düsseldorf

Vásott Vili: „Nem csalás, nem ámítás, buzogányok: a 2023-as esztendőben is új Vásott Vilmos-nótákkal támadunk! Gyönyörködjetek bennük!

Vásott Vili-Düsseldorf

Az első folytatja a Sacramentóval megkezdett szériát, és egy újabb sorozatgyilkos történetét regéli el. Az illető egy igen joviális germán úriember volt, bizonyos Peter Kürten. A helyiek ismerték és kedvelték, mert kiskorában mindig megírta a házi feladatát, s arcán derűs mosollyal kísérte át az idős néniket a zebrán. A kislányokat kimondottan szerette… Igaz, főleg megrontani és megölni – nem feltétlenül ebben a sorrendben – de azért tényleg nagyon szerette őket. A hangulat 100%-os visszaadásának érdekében a szöveg hemzseg a kibeb*szott gottverdammte Deutsche kifejezésektől. Wunderbar!

Vásott ViliSemmirekellők serege

A második mélyen szántás azzal a remek vízióval játszadozik el, midőn Vásott úrból El Caudillo avagy Il Duce lesz, és teljhatalmat szerez magának a honi kulturális tárcánál. S bizony a pallosával nem kíméli a haszontalan elemeket: hamar rizsföld-beutalót kapnak a tehetségtelen médiag*cik, a hitvány celebek, vagy a hazai irodalom- és zenevilág bugyrait megmételyező nímandok. Persze, azért itt-ott politikai szerepvállalókról is esik szó. Mindenki terítékre kerül, mindenki megkapja a magáét.

Reszkessetek, semmirekellők!

Vásott Vili – Semmirekellők serege


2022.09. – Háború? Covid-hiszti? Infláció?

Vásott ViliGyűlnek a Fekete felhők kis hazánk ege fölött. Nem csoda hát, hogy a derék honpolgár üdítő kikapcsolódásra vágyik – amit meg is kap, ha vigyázó szemeit a YouTube-ra veti, és megtekinti a magyar underground legújabb gyöngyszemét.

Az ötletgazda – kalapemelés, bunkók! – volt, aki felkereste Vilmos uraságot a tavalyi Battle Arena fináléja után egy közös szám ötletével. Mivel az alap rögtön erekciót okozott a gödöllői gennyzsáknál, rögvest rábólintott a koprodukcióra.

Telt-múlt az idő, elkészültek a verzék, és GÉ fantasztikus anyagot kevert ki a mixtúrából. Aztán jött az ötlet, hogy mivel lehetne még feldobni az eredményt… Így jött a képbe a hazai rap egyik jól ismert arca, Kool Kasko, aki olyan penge karcot nyesett a muzsikára, hogy attól még egy süketnéma is eret vágna örömében.

A tortára nem akármilyen hab került – de kéne még a tetejére egy cseresznye, morfondíroztak a srácok. És így jött a klip ötlete, többek között Eevan Fool segítségével az ISK-ból. GÉ a végeredményre még szórt egy kis fűszert cimborája közreműködésével, és így született meg 2022 nyarára a Fekete felhők című szerzemény. Nem hallottad még, baszódj meg?

GÉ X VÁSOTT VILI X KOOL KASKO – Fekete felhők


2022.05. – Vásott Vili – vadonatúj dalok

Bréking nyúz! Señor Vásott Vili ismét könyékig merítette ételmaradékos mancsát saját kulturális cilinderjébe, és a JégreTeszlek Süvegből galamb helyett 3 friss, ropogós megjelenés került ki a világhálóra.

Vasott Vili

Az első, Csicska horda címet viselő szerzemény különösen provokatív. Az építő kritikául szolgáló gyalázkodást hallgatva bármelyik szerencsétlen, rózsaszín pólós romkocsmatöltelék nyúlbéla torkán megakad a vega burgere, félrenyeli szójalattéját, és dühében minden erejét összeszedve próbálja széttépni a muciológia tanszék büfé szakán szerzett diplomáját, hogy mikro-diadalától megittasulva kimenjen tüntetni a félszemű, tolószékes, transznemű navajo-pakisztáni-latinók jogaiért.

Vásott Vili – Csicska horda

A következő nóta a Hála és megvetés címet viseli, és tartalma pont olyan önellentmondásos, mint azt a címe sugallja. A poétát katartikus élményt okozó „rozsdás harsonában” részesíti a múzsa, s ő ettől skizoid, már-már tudathasadásos állapotba kerül. Egyfelől kénytelen-kelletlen kifejezni háláját az ihletet szolgáltató tökkelütöttek és inkompetens antitalentumok irányába. Másfelől le kell szögeznie, hogy mély megvetést érez az imént említettek teljesítményét szemlélve.

Vásott Vili – Hála & megvetés

A harmadik videó a már jól ismert Pávák és kurvák című sláger vizuális változata a „ha nem lenne mire kiverned” ajánlás jegyében. Sötét vizekre kalauzol el minket hősünk a Sztüx folyón, miután leütötte és molesztálta szegény Kharón révészt. De teszi mindezt gyermeki bájjal és kifinomult humorérzékkel, így az összhatás ezúttal sem okoz csalódást. Vásott Vili szerencsére igazán aktív ebben az évben, kívánjuk hogy  csak így tovább előre.

Vásott Vili – Pávák & kurvák (vizuál verzsön)

2022.03. – Vásott Vili – Senki földje & Dac – vadonatúj megjelenések

Vásott ViliAz új esztendőben sem kellett sokat várni arra, hogy Vásott Vili meghozza a kibeb@szott magaskultúrát az internet düledező, műveletlenségben dagonyázó romvárai közé.

Nem is egy, de rögvest két vadonatúj szerzeménnyel jelentkezett januárban, hogy legyen mit hallgatnia annak, akinek jobb dolga nem akad.

Az első, Senki földje címet viselő dallamos, habkönnyű nóta egy vidám kis állásfoglalás a kánonból való kiéneklésről, a polarizáción való felülemelkedésről, és a megvetésre érdemesek lenézéséről.

Nyílt kinyilatkoztatás arról, hogy a szerző önfeledt mosollyal eregeti vizeletét a kultúrharc teraszáról a baleksereg bálványaira, s mindeközben az sem zavarja, ha olykor szembe fúj a szél.

Vásott Vili – Senki földje

A második, Dac című dal már mélyebb lélektani bugyrokba merül alá egy pucér csukafejessel. Hősünk a magyar néplelket kutatva rálel önnön kurucos dacára, alkalom szülte önostorozására, és saját sírva vigadására. Többek közt azt is felfedi, mely magatartásformák hozzák ki minduntalan a béketűrésből, és ezeknek mi a metszéspontjuk azzal a halmazzal, amelynek tartalma szerinte a kultúra erodálásához vezetett.

Vásott Vili – Dac