Dirty East Sound története és villáminterjú

Dirty East Sound-Slackman és Minimal Beat

„Visszatért ,ami már alig van”, vagyis újra jelentkezett Slackman és Minimal Beat, vagyis a Dirty East Sound csapata. 2020 Május 10-e az a dátum, amikor újjászületett, egy olyan csapat, mely még a 2010-es években aktívan tevékenykedett a hazai rap életben és amely Dirty East Sound néven futott. A csapat tagjai, Minimal Beat és Slackman. A srácok a ChilZim Entertainment nevű német-magyar nemzetközi rapcsapat és kiadó tagjai voltak. Ezt követően, pedig 2010-ben jelentek meg a Real Trill Music lemezkiadóban, ahol Busta Zsoltival dolgoztak együtt.

Slackman és Minimal egyaránt tevékenykedett a kiadón belül mind csapatban mind pedig szólóban is. Minimal leginkább az alapzenékre fektette a nagyobb hangsúlyt és el kell ismerni, hogy amihez hozzányúlt, az arannyá vált. Slackman, a kiadón belül leginkább közreműködőként volt aktív, amit pozitív értelemben megborított egy „Dobd Fel” címen napvilágott látott, igazi odamondós image dallal az All Starz 2 – kiadó albumán. A srácok nem sokkal később váltak ki az RTM kiadójából és ennek következtében, a DES formáció is megszűnt.

Slackman Norbi később Hibrid harmadik nagylemezén is szerepelhetett. Minimal sokkal inkább a háttérben tevékenykedett, de bíztunk abban, hogy ez “csak vihar előtti csend”. 2020 májusában, útjának indult ismét a Dirty East Sound azaz a ”Mocskos Kelet Hangja” és egy igazán társadalomkritikus dallal, és a tőlük már megszokott hangzással törték meg a körülüttük lévő hosszabb csendet.

A klip szorosan kapcsolódik a a szöveg mondanivalójához, így iszonyatosan nyomasztó, de sajnos valóságos képeken keresztül láthatjuk a társadalmi problémákat. Hozzá kell tennem, egy ilyen klip elkészítése eléggé időigényes feladat. Minden tiszteletünk a srácoké, akik most néhány kérdés erejéig rendelkezésünkre álltak egy kissebb interjú erejéig. Akik még nem ismerték őket, lent olvashatnak velük egy kisebb bemutatkozót is, amleyben pár érdekes dolgot is megtudhatnak a múlttal, illetve a jövőbeli terveikkel kapcsolatban. Lássuk hát:

Rap.hu: Hogyan kerültetek közel a Hip-Hop műfajhoz? Mi volt az a pont, ami tudatosította bennetek, azt hogy mindenképp zenélni akartok?

Minimal: 12-13 évesen kezdtem el jobban a zene iránt érdeklődni. Az elején dobolni szerettem volna, de az anyagi feltlelek nem tették lehetővé azt, hogy dobszerkót kapjak, vagy egyáltalán bármilyen hangszert. Ekkor kezdtem el egy kétkazettás magnóval zenéket összevagdosni, mindenféle zenei stílusból, ahol nem volt szöveg de nekem bejött, azt “végtelenítettem”, de nem tudtam velük mit kezdeni. Úgy voltam vele énekelni nem fogok, a környezetemben lévők nem foglalkoztak zenéléssel, akkor gondoltam azt, hogy megpróbálok ezekre rappelni. Azóta is próbálom ezt az irányt követni. Nem tartom magam igazán rappernek, a mai napig a zenék elkészítése, szerkesztése, feljátszása tartja bennem a lángot.

Slackman: Nálam, olyan 1996 környékén kezdődött el az egész, és nekem is az elejétől szerelem volt ez az egész. Egyetlen egy számot vettem fel azt is egy Commodore 64 játékzenéjére és kazettás magnóra toltam. Miután találkoztunk Minimállal utána kellett még idő ahhoz, hogy megalkossuk az első saját zenénk, 1 első mikrofon megláte és egy jó pár év elteltével eljutottunk végre egy stúdióba úgy ami akkoriban azért nem volt még annyira elterjedt dolog.

Dirty East Sound-Slackman és Minimal Beat

Rap.hu: Mi a Dirty East Sound? Mit képviseltek, honnan jött a névválasztás?

Minimal: A mi fordításunkban, a Mocskos Kelet Hangja. Anno a Dirty South vonalat képviseltük a zenei alapjainkkal. Most mindenbe bele fogunk nyúlni. A témáink most is azt a társadalmi réteget, környezetet mutatja be, amiben felnőttünk, amiben jelenleg is élünk . A szövegeink 80 százaléka erről szól majd, a fennmaradó 20 százaléka a műfajnak specifikus “vagánykodás”, bulizós, bólogatós lesz. Azt mindenképp hozzá szeretném fűzni, hogy régen is és sajnos most is ezeket a témájú zenéket Magyarországon tévesen gengszter rapnek nevezik, pedig köszönő viszonyban sincsenek a klasszikus gangsta rap zenével.

Rap.hu: Mit gondoltok a hazai rapről, milyen ponton áll jelenleg?

Minimal: Sok hazai rap zenét hallgatok, vannak jók és kevésbé jók ez persze szubjektív, régen is így volt és most sincs másképp. Most más stílus a húzó, más a szövegvilág, de most az egész világon erre van igény.

Slackman: Szerintem is sokat fejlődött ma már otthon is megoldhatóak a jó minőségű felvételek! Nem úgy mint anno a 90-es években lévő lehetőségek között.

Rap.hu: Van-e olyan előadó, akivel itthon szívesen készítenétek közreműködést, vagy van tervben ilyen projekt?

Minimal: Nekem már nincs, de nem zárkózunk el, ha van közös pont, miért ne? Ha megkeresnek akkor lesz közreműködés.

Slackman: Természetesen lesz közreműködő, van egy pár srác akiket kamázok.

Rap.hu: Milyen tervek várhatóak a DES háza tájáról, illetve szólóban mit várhatunk tőletek a jövőben?

Minimal: Várható, hogy most véghez visszük azt, amit anno elkezdtünk. Lesznek!

Slackman: Sokfajta stílusú és témájú szám van készülőben. Csapatjuk!

Szerző: Majorszki Krisz

DirtyEastSound-KÁOSZ (Official Music video)