Autotune világ – A Nortyx Stúdió tippjei

Tóth Péter - Nortyx hangstúdió

Autotune világ – A Nortyx Stúdió tippjei

Tóth Péter - Nortyx hangstúdióAmikor Cher Believe című száma több mint 20 évvel ezelőtt megjelent, azonkívül hogy karrierjének egyik ha nem a legnagyobb slágere lett, ezzel párhuzamosan egy szellemet is kiengedtek abból a bizonyos palackból. Itt volt ugyanis először hallható az a bizonyos effekt (a dal 0:36-ik másodpercében), amire azóta már biztosan kijelenthetjük, hogy forradalmasította a pop ipart.

A pitch correction technológia már elérhető volt a 90-es évek közepétől, de a korábbi felhasználása sokkal diszkrétebb volt annál, mint ahogy azt az Auto-Tune készítői az Antares Audio Technologiesnál gondolták volna. Na de tulajdonképpen mi is az a pitch correction, “mit csinál” az Auto-Tune? Hangmérnökők például olyan profi szakemberek mint Tóth Péterr a Nortyx vezető hangmérnöke és tulajdonosa is finoman használják élőben és a stúdióban, hogy az énekes hangját tisztán, mégis hangnemben tartsák.

Nortyx

Az Autotune sztori

Vagy használható kevésbé finoman kvázi direkt és egyértelmű effektként, ilyenkor halljuk a modern popzenében jelenleg is népszerű, digitálisan tökéletes egyenletességet és robotszerű hajlításokat. Mindkét eredményt (a nem észrevehető finomhangolást és a “pofátlanabb” “Travis Scott-osítást” is) ugyanazoknak a paramétereknek a különböző beállításaival érjük el. Az egyik leglényegesebb pont a retune speed, ez határozza meg ugyanis azt, hogy az autotune milyen gyorsan vagy lassan húzza a megadott hangnembe a hamisként azonosított hangokat. Ennek gyorsabb beállításai eredményezik a ’klasszikus’ Auto-Tune effektet, mivel szinte azonnal kisimítja az éneklés közben természetesen keletkező minimális hullámzásokat is.

A leggyorsabb beállításokon a hangjegyek közti fokozatos átmenet is eltűnik és a szoftver instant ugrásra kényszeríti az előadó hangját. Az eredmény pedig a hanghatás, amit jól ismerünk: egyszerre organikus és szintetikus, a hús-vér hang digitális információvá válása.

Nortyx Hangstúdió
Ez a fajta felhasználás real-time-ban működik a legjobban, felvételi technikaként használjuk, ami azt jelenti, hogy az előadó felvétel közben élőben azonnal az “autotune technikával rögzített” hangját hallja vissza a fejhallgatóban késleltetés vagyis latency nélkül. Ezzel a technikával szépen ki lehet tapasztalni a ’Tune’ működését, az előadó hamar megtanulja úgy irányítani, hajlítani a hangját, hogy az effekt a legjobbat hozza ki belőle. Ha utólag tesszük rá a felvételre, ahogy ezt home stúdiókban gyakran teszik, akkor a kreatív alkotói folyamat kiveszik az alkotásból, az eredmény pedig kevésbé lesz képes érzések átadására.

Real-Time és Auto-Tune

Ahhoz viszont, hogy real-time, késés nélkül tudjuk használni az Auto-Tune-t megfelelő stúdiótechnikára és szakértelemre is szükség van. Nem minden home stúdióban használt olcsóbb hangkártya képes például megfelelően kezelni élőben az effekteket, de az sem mindegy, hogy milyen PC-n és zeneszerkesztő szoftverben (DAW) dolgozunk. Egy soksávos felvételben a többi pluginnel, kompresszorokkal, effektekkel együtt egy vagy akár több real-time Auto-Tune, akár a használhatatlanságig terhelheti a processzort, ha nincs hozzá elég erős gépünk. Amennyiben a lehető legjobb eredményt szeretnénk tehát elérni az Auto-Tune használatával érdemes ezt hozzáértőkre bízni és ellátogatni egy profi hangstúdióba.

Young Ystork - Nortyx

Autotune előadók világa

A Nortyxnál napi szinten foglalkozunk új hullámos autotune előadókkal, alaposan kikísérleteztük a legoptimálisabb beállításokat, az előadónak nincs is más dolga, mint beállni a mikrofon mögé, felrakni a fülest, élvezni a felvétel folyamatát és úgy hallgatni a saját hangját mintha már a torkából autotuneolva jönne ki.

Ebben a videóban egy törzsvendégünk dalrészletét hallhatjátok, ami felvétel közben is pontosan így szólt már, pedig látható hogy van autotune és egyéb effekt is roskadásig… Köszi Young Stork!

AutoTune – Young Stork

Fun fact – Az Antares Audio Technologies-t Dr. Andy Hildebrand matematikus alapította, ő fejlesztette ki az Auto-Tune-t is, amikor rájött, hogy az általa használt komplex algoritmusok, amiket szeizmológiában használt a föld rétegeinek vizsgálatára, alkalmazhatók zeneileg is hangjegyek azonosítására és korrigálására.

Időpontfoglalásért valamint további hírekért és egy hangfelvétel folyamatának megismeréséhez kattints a Nortyx weboldalára.