Old-school HipHop

oldschool hiphop

A régi iskola hip-hop képét, stílusait és hangjait olyan példák mutatják be, mint Grandmaster Flash , Afrika Bambaataa, DJ Kool Herc, Treacherous Three, Funky Four Plus One, Kurtis Blow, Sugarhill Gang, Melle Mel, Super Wolf, a West Street Mob Spoonie Gee, a Kool Moe Dee, a Busy Bee Starski, a Lovebug Starski, a Cold Crush Brothers, a Warp 9, a T-Ski Valley, Caz nagymester, Doug E. Fresh, Rock Steady Crew és Fab Five Freddy. Ezt jellemzi az idő egyszerűbb rapping technikái és a párton alapuló témák általános középpontjában.  A dalszövegek nagyon fontos része volt a régi iskola rap daloknak. Volt azonban kivétel, mint például D’s testvér „Hogyan fogjuk a fekete nemzetet felemelkedni” és a Kurtis Blow 1980-ban megjelent „Hard Times” -ja, amely a társadalmilag releváns ötleteket feltárta. A Bootee hercegnő 1982-ben megjelentetése (aki a felperest majdnem a felét és Mel Mellét kiadta, bár a Flash nagymester és a The Furious Five megjelentette, a HipHop komédia kommentárává vált lehetséges, hogy a jövőben olyan művészek, mint a Public Enemy és az NWA, hozzanak létre egy identitást a társadalmilag tudatos témákon alapulva a későbbi években. Az akkori napi legnépszerűbb rapperek az N.W.A., a Wu-Tang Clan, Ice Cube, Eazy-E, Run-DMC, Dr. Dre és sok más úttörő. Ha nem a régi iskolás rapperek, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a rap lett volna a népszerű artform, amely ma van. Sok régi iskola rapper még mindig nagy tiszteletben van a mai legnagyobb HipHop művészek és rajongók.

Old-school HipHop jellemzői és témái

Mint korábban említettük, figyelemre méltó kivétel a „The Message” című dal, amelyet Bootee herceg írt, készített és főként rapped. Grandmaster Flash felajánlotta (aki vezette a csoportot), és le is fordította, hivatkozva arra, hogy senki sem akarta hallani a valóságot, és hogy ez csak a pártokról szólt. Mel Melle azonban később kapcsolatba lépett Duke Bootee-val, és kifejezi, hogy részt kíván venni. Melle Mel megkérdezte a verset, amellyel 1979-ben „Super Rappin” -re ugrott a „The Message” -on, és a többiet tulajdonképpen Bootee herceg vetette össze. Miután a dal befejeződött, a Flash nagymester és a The Furious Five zászlaja alatt jelent meg, annak érdekében, hogy némi hitelességet nyújtson. A dal volt a hit, és bevezette a társadalmi kommentár a HipHop. A nagymester Flash általában nem utal arra, hogy semmivel semmi köze a „The Message” -hez, és a Bootee hercegnőnek nem kell hitelesnek lennie a dokumentumfilmekben vagy HipHop történészekben. Duke Bootee kizárólag (ismét) produkált és ismét 1983-ban Melle Melrel folytatta a „The Message II (Survival)” -ot.

A battle rap része volt a régi iskola hiphop esztétikájának. A csatacsapásról beszélve, ezoterikus azt mondta: „sok dolog az öreg iskola HipHop, braggadocio etikumából származik”. A híres iskola HipHop csata 1981 decemberében történt, amikor Kool Moe Dee megtámadta a Busy Bee Starski-t. A megszokott Bee Starski veresége a Kool Moe Dee összetettebb csapdákkal azt jelentette, hogy „már nem MC volt, csak egy tömeges kedves komikus volt, sima nyelvvel, kommentátor és mesélő volt”. A dokumentumfilm-marhahúsban a KRS-One ezt is jóvá fogja hagyni, mint a rappingben való váltás. 

A sci-fi / afrofuturizmus egy másik témája a HipHop. A Planet Rock 1982-es kiadása játékváltó volt, mint a „bekapcsolt fény”. Az elektronikus ütős propulzió és Afrika Bambaataa riporterének kombinációja úgy hangzott, mintha „egy zenekar lett volna a világűrbe”.  A „Light Years Away”, a Warp 9 (1983) által készített és írta Lotti Golden és Richard Scher, feltárta a társadalmi kommentár egy sci-fi szempontból. A „korai 80-as évek beatbox afrofuturizmusának sarokköve”, „Light Years Away” a „belső hipotóppal és a világűrben elgondolkodóan ritka és ritka darabja.” 

A hiphop korabeli korszakában a freestyle rap-ot másképp definiálták, mint ma. Kool Moe Dee utal erre a korábbi definícióra a könyvében. Van egy Isten a Mikrofonon: „Kétféle freestyle létezik: van egy régi iskola freestyle, ami alapvetően olyan rímek, amiket írtál, amelyeknek semmi köze sincs semmihez vagy az egész helyre megy, akkor ott van freestyle, ahol a fej tetejéről jössz. ” A régi iskola HipHop-jában Kool Moe Dee azt mondja, hogy az improvizációs rappingt inkább „a fej tetejéről” hívják. Ezt „az igazi óvoda freestyle” -nek nevezi. Ez ellentétes a freestyle rap-ot meghatározó új definícióval, mint „improvizációs rap, mint egy jazz-szóló”. 

Quincy Jones a Mercury Records egyik lemezkiadójává vált a HipHop-ban, és végül az alelnöke lett, ami népszerűvé tette a HipHop kultúrában. Folytatta a Vibe magazin közzétételét, amely a HipHop történelem egyik sarokköve lett.

Old-school HipHop Történelem
Az óvoda HipHop általában az 1979-ben létrehozott zenére utal, azonban ez a kifejezés HipHop stílusokkal is előfordulhat a zene előtt. A Pigmeat Markham (1968) „Itt van a bíró” gyakran nevezik „régi iskola HipHop” -nak.

Old-school HipHop további kapcsolódó műfajai

R & B
Soul zene
James Brown
South Bronx
Disco