Mi az a Grime?

grime music

Grime születése

A műfaj nem a tengerentúli államokban született, hanem nem messze tőlünk, az Egyesült Királyságban. Az angolok mindig értettek ahhoz, hogy valami új stílust, zenei irányzatot hozzanak létre és most nem a Beatlessel ajándékoztak meg minket, hanem a hip-hop arcoknak kedvező vonalon alkottak valami maradandót. Ha beírjuk egy fordítóba a grime szót, akkor azt kapjuk, hogy mocskot, piszkot jelent. Végülis, ez nem is áll messze tőle, hiszen ez a stílus, a nyomorból jön.
Eleve nehéz ma már valami újat mutatni, de a 2000-es évek elején, mintha csak egy angliai Comptonba lennénk, elkezdődött valami, valami ami eddig még nem volt. A grime a szegénységből, a mocsokból jött létre. Azokhoz a fiatal srácokhoz szólt, akik a lakótelepi nyomorban éltek, kilátástalanul, nulla jövőképpel, esélytelenül egy jobb élet reményében. Azért tudott hiteles lenni, mert ennek a stílusnak az első képviselői is a paneltömbök között nőttek fel. Tudják milyen, amikor hónapról hónapra élnek, látták ahogy kilakoltatják a legjobb barátjukat mert eladósodtak, átélték milyen amikor nincs vacsora az asztalon. A kialakulásánák politikai okai is voltak. A leginkább afrikai bevándorlók által lakott negyedek, betondzsungelek nem passzoltak a csili-vili felhőkarcolókhoz. Az angol társadalom lenézte őket, kivűlállók voltak, a végére pedig egész Kelet-London egy leginkább feketék által lakott terület lett, ahova folyamatosan zsúfolták be az alsóosztálybelieket. Egy másik város a nagy Londoban. Annyira elszigetelődtek, hogy elkezdett kialakulni a saját kulturájúk. Amíg nem volt grime, addig nem igazán képviselte senki ezeket a srácokat. De elkezdtek készülni az első zenék, az első bulik és óriási siker lett az angol underground világban. Tulajdonképpen maga a grime lett az underground, mert annyira messze állt a mainstreamtól, hogy szinte csak szájról szájra terjedt, hogy egyáltalán létezik. De, mint mindennek, a grimenak is be kellett törnie a köztudatba, hogy elinduljon a világhódító útjára.

Egy kalóz rádió kezdte el ezt vonalat, a Rinse FM. Ők voltak az elsők akik a médiában grime zenét játszottak. Ezek a srácok is annyira az underground vonalon mozogtak, hogy a rádió titkos működéséhez, lakásból lakásba költöztek, a jeladót pedig az akutális lakóhelyük szellőzőjébe rejtették el mindig.

grime music

Na jó, de honnan tudjam, hogy Grime amit hallgatok?

Hangzásra talán nehéz felismerni elsőre hogy grime, amit hallgatunk. Két felé lehet osztani, az egyiket vokálisan, a szövegelés részére, a másikat pedig az instrumentálra. Sötét, kormos ritmusok jellemzik, egyedi elemekkel teletűzdelve, egy kis clap hang, aztán egy kicsit drum n bass-re hasonlító ütemeket is belekevernek, néhol meg mintha egy oldschool videójáték alapzenéjéből remixelték volna a beatet. A bpm változatos, 70-150 között mozog, ez lassabb a megszokott hip-hop tempójánál, de van, hogy felviszik pörgősebbre. De rendkívűl szövegcentrikus. Dühös fiatalok reppelnek, kiábrándultan és csalódottan a mindennapjaikról, hogy miket kell átélniük, mennyire kilátástalan az életük és, hogy milyen életre vágynak. Általában egybe lenyomják a szövegüket, kevés grimeban van refrén. De nem is kell refrén. Ez nem az a stílus.

Először még neve se volt a műfajnak. Egy Wiley nevű előadó Eskimo cimű trackjét tartják az első grimenak, ezért egy ideig eskibeatnek kezdték nevezni. De a végső nevét egy újságírótól kapta aki „grimy”-nek nevezte a zenét amit mutattak neki, ami mocskosat jelentett, így lett ez az irány neve. Több stílus tört fel ebben az időben. A UK garage jött divatba az új fajta ütemeivel, a reggae is kedzett hódítani, a rave partykat átvette a népszerű dancehall. Ez egy ilyen korszak volt. Végül a garage lett egyeduralkodó ebben az időben.

Megállíthatatlan a grime!

Az első producerek és MC-k rettentő fiatalok voltak. A legolcsóbb számítógépeken, a legegyszerűb szoftverekkel igyekeztek valamit összehozni, a panelek pincéjében. Nem volt pénzük, lehetőségük stúdióra, így megteremtették maguknak, abból amilyük volt. Ilyen volt például az első producerpáros a Ruff Squad akik 16 évesen kezdték karrierjüket.

Az első kiemelkedő MC pedig Dizzie Rascal volt aki szinte gyerekként, mindössze 16 odapörkölt mindenkinek az “I Luv U” trackjével. 19 évesen pedig be is robbant a köztudatba. Kiadta az első lemezét Boy In Da Corner címmel. Óriási meglepetésre 250 ezer korongott adott el ebből, ezzel pedig megnyerte a legjobb lemez díját 2003-ban. Ezt a címet olyan nagy mainstream előadók elől happolta el mint a Coldplay vagy a Radiohead. Ekkor már mindenki tudta, hogy a grime elindult és senki nem tudja megállítani. Megjelentek a kiadók, a szponzorok. Mindenki akart egy szeletet a tortából. P Diddy az egyik saját zenéjére kért egy remixet, ebben Skepta segítette. Még Jay-Z is igazolt gyorsan magának egy előadót. Asap Rocky is elkezdett összespanolni londoni arcokkal és bumm: Ismert lett a grime.

Aztán valahogy, több év siker után ez megszakadt. Az előadók ellaposodtak, nem találták régi önmagukat. Készültek a trackek, de valahogy ez nem volt ugyanaz. Pár évre el is tűnt a grime. De ahol van parázs, ott lehet még tűz.

Mi a helyzet ma Grime terén?

Egy kis szünet után, az előadók szemléletet váltottak. Rájöttek, hogy vissza kell nyúlni a gyökerekhez. Nem jött jól a grimenak, hogy boldog boldogtalan stúdió, producere rászállt a műfajra mint a fejős tehénre és az utolsó pénzt is kisajtolták belőlük. Az utolsókat rúgta a műfaj. De jöttek a ma már jól ismert arcok. Stormzy, Ocean Wisdom és visszahozták azt, ami miatt a sikeres lett ez a vonal. A régi arcok is elkezdtek visszatalálni korábbi önmagukhoz. Skepta, Dizzie Rascal is dobta ki a jobbnál jobb albumokat és visszahozták a régi, jól hangzó trackeket amiket mindenki imádott a műfaj megszületésekor.

Jelenleg 110%-on pörög a grime, viszik mint a cukrot. Reméljük a korábbi évek hullámvölgye nem éri el újra őket és továbbra is születnek majd a jobbnál jobb zenék, de ez most már a fiatalabb generáción múlik, a régi nagy öregek letették az alapokat, ezt kell tovább vinni. Közülük most Shogun aki nagyon kezd feltörni és az ő sikere is abban rejlik, hogy úgy nyomja, ahogy anno létrejött.

Hogy áll a grime Magyarországon?

Itthon magánbeszélgetések alapján, úgy tűnik kevesen tudják, hogy létezik ez a stílus. De az előadókat viszont ismerik, csak szimplán nem tudják, hogy grime amit hallgatnak. Idén a Sziget fesztiválra eltudták csábítani Stormzyt és fergeteges bulit csapott. Egy haverom ezt mondta a koncertről: „Stormzy elhozta 1 órára London underground világát és olyan előadást csinált, hogy Wiz Khalifa megirigyelné”. Az A38-ra is elhívták Ocean Wisdomot, aki szintén hozta a kötelezőt. De vannak hazai dj-k is akik pörgetik a műfajt. Nem rég egy Ni**as in Paris bulin, nagy örömünkre Dj Nara és STØY is kiszolgálta a közönséget a műfaj ismertebb számaival. Reméljük, hogy továbbra is hallhatunk majd itthoni koncerteken ebből a stílusból.

Nektek, hogy tetszik a grime? Neked is volt olyan, hogy nem tudtad hogy grime amit hallgatsz? Írjatok nekünk kommentbe, kíváncsiak vagyunk, hogy Ti, hogy álltok műfajhoz.