SzeNt C.S.C. – Dupla klippremier az oldalon

SzeNt C.S.C. – rep

Egy rep. Ez a szám a semmiről és egyben mindenről szól. Lényegében két srác elszövegeli, hogy miért kezdenek el reppelni, mindezt a maguk nyakatekert módján. Amíg Matykos egy fiktív sztorival és a történetbe ágyazott valós életrajzi elemek karikatúrázásával próbál eljutni valahova, addig eeNté a sztori folytatásában egy csomag impressziót és tanítást reppel meg a flessről, amiben kezdődött a zenélgetés. A hangvétel egyedi, az üzenet személyes, a szerkezet laza. Az egész zene egy kalandozgatás. Aki szemfüles, az az említettek mellett hallhat egy kis antropológiát is, ugyanis a dalnak a másik lényege, hogy tisztelegjen a street arthoz és UG szellemhez. Akinek mindez nem jön át annak meg csak egy csilles rep lesz eeNté csilles beat-jén.

Csekkoljátok!

SzeNt C.S.C. – rep

SzeNt C.S.C. – Kérdőív

Egy Kérdőív. A cím egyértelmű, a szöveg szerkezete egy survey és a magyar rep helyzetét hivatott felmérni. A low-budget-nél is olcsóbb költségvetés. Matykos legelső alapja, a csapat legelső aránylag vállalható felvétele és hasonlóan legelső klipje. A srácok szerint a zene egy oldalról csodálatos, hiszen minden ki lett maxolva az alapanyagokból, ugyanakkor elmondásuk szerint muszáj szeretniük mert „el van átkozva”. Ezt a feszültséget határozottan érezni a dal hangulatán is. Pörgős, veretős kis cucc, a mai magyar rap kritikájára kihegyezve. Az üzenet lényege, hogy a srácok hiányolják rep iránti alázatot, megvetik a kultúra mai helyzetét, a tömegek repjét és régi-új előadók antagonisztikus ellentétét. A C.S.C.-hez híven a zenéből nem marad ki az összevissza flesselgetés és a bolondulás, amit jól át ad a klip is.

Fogyasszátok egészséggel!

SzeNt C.S.C. – Kérdőív


Korábbi SzeNt C.S.C. hírek

2020.12 – SzeNt C.S.C. – Bemutatkozik a Gödöllői UG csapat

A SzeNt C.S.C. egy 2017-ben alakult UG duó, akik stílusukat tekintve szívesen mozognak a Hardcore és a klasszikus Boom Bap stílusuk határain. A duó két tagja eeNté és Cé Matykos még középiskolás korukban találkoztak Gödöllőn és azon felbuzdulva, hogy mennyi kezdő rapper volt akkoriban a városban, 2017-ben egy görbe estén elhangzott a következő ominózus mondat, miszerint: „Hallod nem reppelünk mi is?”.

A srácok szerették, imádták már akkor is a hiphop zene széles spektrumát, de mivel nem rendelkeztek semmiféle hiphop gyökérzettel, így érzékelhetően még időre volt szükségük egy-egy komolyabb produktumhoz. Rengeteg gyakorlás, helykeresés és Matykos fél éves távolléte után, végül 2019 nyarán elkezdődtek az első munkálatok – szigorúan – egy low budget albumon, amely Az Ige nevet viseli. Az albumon lévő dalok közül kettő már meg is jelent rep illetve Kérdőív, de hamarosan érkezni fog majd a többi szám is.

Az album témái sokszor nyúlnak a tivornyák szép és egyben negatív oldalaihoz, valamint ezek különböző élethelyzetekkel alkotott kapcsolatához, de hasonló hangsúlyt kapnak társadalommal, emberiséggel és az emberi értékek romlásáról, transzformációjáról szóló, személyes hangvételű témák is.

SzeNt C.S.C. - eeNté Cé Matykos

A szövegvilág tartalmait tekintve olykor egyszerűek, olykor meglehetősen absztraháltak, úgy ahogy az alapok és a klipek is, amelyek egytől egyig a srácok és az ő közeli barátaik munkái. A címmel és a névválasztással ellentétben a koncepciómentes minden vallási nézettől, ezeknek sokkal inkább szimbolikus jelentése van ami zenék hangulatára és a srácok öniróniájára, kezdetleges imageére reflektál. Fogyasszátok őket egészséggel!

A srácok egyik új klipjét a Kérdőívet itt tudjátok megtekinteni.

SzeNt C.S.C. – Kérdőív