KONEX szétb*ssza a házat 💪

Konex

Konex – A fiatal fegyver

Konex nem pihen, ugyanis augusztusban robbant a Rap Number One tehetségkutatóban felbukkant kőbányai srác „A Fiatal Fegyver” című bemutatkozó videoklipjével, máris újra kikevertek valamit The King BJ konyhájában. Míg előző számában a westcoast hangzást keverte a trap zenével, mostani szerzeményében, egy agresszívabb, dub-stepes hangzást hozott, de nem akármilyen témával. Nyíltan emeli fel hangját a kormány végrehajtó szervével, a rendőrséggel szemben. Az „ANARCHIA” cím nagyon is találó, hiszen szinte már punk-ra hajazó energiával, kegyetlenül éles, konkrét utalásokkal láttatja a rendőrség bűneit saját szemüvegén keresztül.

Külön érdekessége a dalnak, hogy a Kriminal Beats öregsulis DJ-je, DJ Kool Kasko húzza a vinylt a refrénben. Ha pedig már Kriminal Beats, akkor sokaknak ismerős lehet a refrénben megidézett hírhedt NKS – Police című dal. Az összefüggés sem véletlen, hiszen Konex tudatosan szeretne két világképet összefésülni, a modern, és a hagyományőrző földalatti közeget. Nem is lehet autentikusabb kapcsolódási pontot találni, mint a hazai underground egyik legkeményebb battle rap csapatát, az NKS-csapatát.  A változatos dinamikák mellett, a szöveget figyelő hallgatók észrevehetik, hogy a sorok között megbújik a rendőr szó minden szinonimája. A zene egy nagyon ízléses vizuált kapott, ami a King Monroe Sound kiadó tagjának, Joseph Cartier kezei alatt készült.

Tehát Konex nem pihen, folyamatosan készülnek az új motyók, így érdemes rá odafigyelni!


Konex élete és karrierje

KONEX

Konex egy rapper, aki hobbizenész családban látta meg a napvilágot Budapesten 1990-ben, de úgy alakult az élete, hogy Vas megyében, egészen pontosan Celldömölkön töltötte gyermek és fiatal korát. Neve a K1X kosaras márkából ered, mert kiskorában kapott egy baseball sapkát ezzel a felirattal, és ez betűkkel leírva K-ONE-X. Egészen kiskorától kezdve az élete részét képezte a zene. A zenei paletta igen széles volt, hiszen egészen a komolyzenétől, a blues-on és jazz-en át, a metál zenéig tartott. Konex tizenkét évesen döntötte el azt, hogy zenével, és azon belül is rap zenével szeretne foglalkozni, és mindez Eminem – The Slim Shady LP lemezének hatására fogalmazódott meg benne. Ekkortájt ismerte meg Ganxsta Zolee és a Tankcsapda munkásságát, akiknek mind a mai napig nagy rajongója. Az idő előrehaladtával egyre mélyebbre és mélyebbre ásta bele magát a külföldi zenékbe, és főleg a G-Funk vonal volt az, ami nagy hatással volt zenei világképére, de emellett rengeteget inspirálódott Rakim, Kool G. Rap, az Onyx, a Naughty By Nature, és a The Notorius B.I.G. zenéiből is. A kétezres évek elején graffitivel is foglalkozott, és ekkortájt ismerkedett meg egy Bankos interjú kapcsán a hazai földalatti rap zenével. Ezért is érzi hatalmas megtiszteltetésnek, hogy „ANARCHIA” című számában DJ Kool Kasko vendégeskedik, egy NKS scratch erejéig.

Szövegírással 2004 óta foglalkozik, és 2007-ban volt életében először profi stúdióban, az egykori bandájával a Verbál Vandálok-kal. Ezzel a csapattal helyi szinten több teltházas bulit tudhatnak maguk mögött, és felléptek már például Siska Finuccsi és Tkyd előtt is. 2008-ban jelentette meg első szólólemezét INTRO címmel. Ezt követően egy tíz éves szünet következett a zenélésben, elég nehéz éveken van túl, de legyőzte saját démonjait, megjárta Szombathelyet, Eindhoven-t, élt már Veszprémben is, most pedig Budapest X. kerületében koptatja a flasztert. Húszas évei elején elvégezte a magyar szakot az egyetemen, ahol rengeteg szellemi tőkét halmozott fel, többek között stilisztikát és verstant is tanult, ami saját bevallása szerint nagy előny sok pályatársával szemben.

2018 elején vett részt az AK26 által szervezett RapNumberOne tehetségkutatón, ahol szövegével, előadásmódjával, és energiájával felkeltette a The King BJ, AK26 és a BSW alkotta zsűri figyelmét. Magasan az egyik legkiemelkedőbb produkciónak ítélték. A felvétel máig fent van a YouTube-on.
Innen indult el a közös munka The King BJ-vel, aki tanácsaival és tudásával hozza ki belőle a legtöbbet a stúdiózások alkalmával. Konex nem szeretné, ha zeneileg bárhova is beskatulyáznák, imádja a zenét, és szeretné ötvözni a kedvenc stílusait saját dalaiban. Nagyon fontosnak tartja a rap zenében, a több szótagos rímeket, szójátékokat, a szövegi tartalmat, és változatos előadásmódot, mindezt egy energikus előadásmóddal tálalva. Provokatív sorai mögött, mindig több értelmezési réteg húzódik meg, sokat játszik a befogadó asszociációjával. Főként társadalom és hiphop kritikus, egy nagy középső ujj. Célja a gondolkodásra késztetés, számára ezt jelenti a „Street Knowledge”.

Ha attitűdjét, előadói karakterét kellene leírni akkor „végy egy nagy adag Eminem-et, Onyx-ot, Ice Cube-ot, 2Pac-ot, Tankcsapdát, tegyél hozzá egy csipetnyi trap-et, tekerd fel a tempót 110 bpm fölé, spékeld meg egy erős kritikai érzékkel és alkotói kreativitással, és közel kerülsz a megoldáshoz”.
A Fiatal Fegyver című debütáló klipjében a klasszikus G-funkot keverte a trap basszusokkal és hangzásokkal, miközben a szövegében a rap jelenlegi helyzetéről tart a hallgatóknak görbe tükröt. A klipet a King Monroe Sound vizuális stábja készítette, és feltűnik pár képkocka erejéig a Filius Dei is, fokozva az irónia mértékét.

Második zenéje, amely az „ANARCHIA” címen jelenet meg, szintén The King BJ produkció. Ebben a dalban a dub-step hangzást vegyítette, a pszichedelikus G-funkkal. Ha ez nem lenne még elég, a refrénekért a hazai hiphop veterán, DJ Kool Kasko volt a felelős, aki egy NKS scratch-el pörgeti fel maximumra, az így sem kevés energiát a dalban. Kuriózumnak számító kapcsolódási pontja ez több zenei világnak. Ez az alkotás is tovább viszi az erős társadalomkritikát, egy korai Onyx lemez erőszakosságával. Esetünkben a rendőrség kapja meg a magáét. Konex célja nem az általánosítás, hanem a szólásszabadság, pontosabban a kérdések felvetésének és a számonkérhetőség szabadságának hirdetése.
Ezt az agresszív, pimasz, provokatív, forradalmár energiát hiányolja a hazai rap piacról, és ezt az űrt kívánja betölteni zenéről-zenére. Hamarosan újabb és újabb zenék látnak napvilágot tőle, érdemes követni az alábbi Social Média csatornákon: InstagramYouTube, és Facebook .