Estha B – A pénzt hajtom minden nap!

Estha B

A Rap.hu 2021-es Female Battle Aréna győztese Estha B várva várt debütáló zenéje április 18-án hétfőn jelent meg Pénz címmel, amelyet a székesfehérvári Kinx stúdióban rögzítettek Kovács Norberttel aka Smithmusix-al.

A szám címe és az előzetesben közzétett képi világhoz képest egy sokkal mélyebb, személyesebb téma jelenik meg a klipben, amit Rádli Bence és csapata készített.

Estha B jelenleg több új számon is dolgozik, így az idei évre több klipes megjelenés is várható!

Addig is csekkoljátok a Pénz című dalt és a hozzá forgatott videóklipet Estha B YouTube csatornáján! Legyetek rajta!


Estha B. eddigi karrierje

Estha B. nevével először a 2020-as Rap.hu Angol Battle Aréna versenyében találkozhattok egy
pörgős saját angol nyelvű szerzeménnyel. idén pedig ismét elindult, de most ezúttal a csajoknak szervezett a 2021-es Rap.hu Female Battle Aréna versenyében bukkant fel induló számával az El Mero című dallal, a középdöntős Kígyó című videóklipjével, majd végül a döntő dal klipje Végleg címmel eljuttatta a végcélhoz, így
ezek együttesen járultak hozzá, hogy a közönség és a zsűri együttesen megszavazzák a 2021. Rap.hu Female Battle Aréna győztesének. De számára korántsem a verseny megnyerése jelenti az igazi célt, igaz, a startvonal sem a rap versenyek által lett felrajzolva.

Estha B.
Estha B polgári nevén Berényi Eszter, 1995. július 2-án született jazz zongorista apa és hegedűművész
anya gyermekeként, így a zene a kezdetektől fogva jelen volt az életében, igaz, akkor még kicsit más
formában: 5 évesen vette először kezébe a csellót, mely hangszer meghatározó módon kísérte végig gyerekkorát és mind a mai napig a zongora mellett az egyik kedvenc hangszere maradt. Fiatal kora ellenére Eszti nagyon komolyan vette a zenélést, így minden nap a több órányi gyakorlást, koncertekre, versenyekre való felkészülést és a zeneelméleti tanulmányait – bár ez számára egyfajta menekülési útvonalként is szolgált, szülei elváltak és gyakran utaztak, költöztek édesanyjával – de ahogy teltek az évek egyre kevésbé látta magát csellistaként a jövőben. Kilencedik szülinapjára kapott egy CD-t ajándékba, ami nem más volt mint a Green Day Punk-Rock együttes ‘94-ben megjelent Dookie lemeze. Hirtelen kinyílt előtte egy teljesen új világ, és rövid időn belül fanatikusan kezdte bővíteni zenei ismereteit a zúzósabb zene világában.

Estha B - Battle Aréna

13 éves korára már teljesen letette a csellóról, melynek szerepét a gitár vette át, majd pár gitáróra után magától, autodidakta módon tanult meg játszani a hangszeren. Mint minden zenével kapcsolatos tevékenységet, ezt komolyan véve hosszú órákat gyakorolt – ez sokszor az iskolába járás helyett történt meg, ami a sok eközben zajló családi drámára még rátett egy kisebb lapáttal – és a saját riff-ek, szólók írásába is teljesen elmerült. Pár évvel később felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-gitár szakára. Két év után azonban úgy érezte, hogy még nem érett meg erre a komplex műfajra, illetve ekkor aktívan tevékenykedett gitárosként jó pár metál zenekarban játszva, mindeközben óriási fordulatot vettek a zenei céljai is: megtanulni énekelni, és saját dalszövegeket írni. Az elkövetkezendő években Gereben Zita énekesnőnél vett időszakosan órákat, ami aztán egy izgalmas lehetőséget tárt elé: érettségi után felvételt nyert a londoni ICMP zeneművészeti főiskolára ének és előadó művészeti szakon, amelyet sikeresen el is végzett 2016-ban. Meghatározó volt az életében ez az ott eltöltött időszak, hiszen egy sokkal magasabb zenei
színvonallal találkozhatott, az új különféle zenei stílusokról nem is beszélve. Igazán ezalatt az idő alatt nőtt a szívéhez a rap és hip-hop szubkultúra világa is, persze átitatva egy jó adag UK grime stílussal. Magyarországra hazaköltözve már másként tért vissza: a londoni tanulmányok előtt énekesnőnek készült, hazatérvén pedig semmi más nem érdekelte már, mint a rap és trap, és az ezekben a zenei műfajokban való kiteljesedés. Bár ekkorra már minden vágya az volt, hogy kizárólag a rapszövegek írásának és előadásának szentelje magát, technikailag akkor még gyerekcipőben járt, arról nem is beszélve, hogy kezdetben csak angol nyelvű szövegeket írt, és a magyar rap előadókat nem is nagyon követte, inkább visszavonulva, saját magát fejlesztve és dolgozva ki a saját szövegeit telt el az elkövetkezendő két-három év. Ez alatt az idő alatt több családon, és magánéleten belüli töréspont is bekövetkezett az életében, melyek mélyen hatottak rá, a zene iránti motiváció pedig halványulni kezdett, és vele együtt a remény is, hogy még lesz értelme ezt az egészet csinálni.

De ezekből hatalmas erőt merítve pár évre rá kezdett el újból dolgozni a magyar nyelvű dalszövegeken és ekkor döntött úgy, hogy ad még egy esélyt magának ebben az egészben. Erre az esélyre tökéletes időzítés és alkalom kínálkozott számára a 2021-es Female Battle Aréna versenye által, amit teljes erőbedobással sikeresen teljesített és nyert is meg. Most pedig már nem is kérdés, hogy végre megvan az az út, amin el szeretne indulni. A verseny lezárultával azonnal új számok megírásába kezdett, így a 2022-es évben tervei szerint több klippes megjelenésre is számíthatunk majd tőle. Ezekről az új projektekről és egyéb kapcsolódó tervekről pedig hamarosan egy interjú formájában is hallhattok!

Ez a dal hozta meg számára győzelmet és a végső dicsőséget a verseny döntőjében!

Estha B – Végleg vs. Distress – Female Battle Aréna Döntő 2021 – Csajrap a házban!