Darb interjú – egy veszprémi MC sztorija

Darb

Sziasztok! Szeretném bemutatni nektek Magyarország egyik legújabb, és egyik legügyesebb feltörekvő előadóját Darvas Bencét aka Darbot. Darb Az ifjú MC Veszprémről tolja pár éve a szövegeket, gyűjtögeti maga köré a hallgatóságot, egyre nagyobb és nagyobb sikerrel, otthonosan mozogva a magyar hiphop témakörében. Vele beszélgettem ma.

Szia Darb! Kérlek mesélj magadról kicsit. Mit érdemes tudni rólad?

Sziasztok, Darvas Bence vagyok, művésznevemen Darb, Veszprémben a Jutasi lakótelepen nőttem fel. Itt értek azok az impulzusok,amik miatt olyan lettem aki jelenleg is, vagyis mondhatni azt, hogy itt kapott el a rap „szele”. Ide járok suliba, itt koptatom a padokat. Keszthelyre évek óta sokat járok, ott freestyleoztunk még a srácokkal megállás nélkül. Nekem itt kezdődött el minden.

Mikor és hogyan döntötted el, hogy belevágsz a rappelésbe?

Az Én sztorim a 2015-ös Ganxsta Zolee – 20 év Gengszter Rap koronggal indul meg, azon belül is Siska Finuccsi – Oh Yeah trackjével. Azt a lemezt „rongyosra” hallgattam a kocsiban. Siska zenéjén át kezdtem megismerkedni a győri Bloose Broavaz kiadó többi előadójával is, például Tkyddel aki azóta is nagy kedvencem Siska mellett. Az első személyes találkozásom a magyar rap világával egy 2019. februári SF Project koncert veszprémi állomásán volt, ahol Siska mellett Tkyd, DJ Arre, és Mikee Mykanic voltak egy színpadon. Ezen a bulin sikerült beszereznem Tkyd – Most és mindörökké, és a Barbárfivérek, Siska FinuccsiVeterán újra töltve remix albumát is. A buli után szerencsésen összehaverkodtam Siskával, elkezdett behúzni magába a Bloose Broavaz, és a magyar underground. Innentől kezdve már nem volt megállás, 0-24-ben egész nap pörgött nálam valamelyik zene, majd elkezdtem szövegeket körmölgetni és lemezeket gyűjteni.

Erről kicsit bővebben kérlek!

Most kb. 130 darabnál tartok, egy kivételével mindegyik magyar. Az elején nagyon sokat segített a gyűjtésben Franyó „TheFranyo” Tomi barátom, aki a Lemezesgyerek Instagram oldal szerkesztője. Kedvenc darabajaim a Hősök – Szóhisztéria 2002-ből és Tkyd – Önpusztítók korongja 2004-ből. Ezek a diszkográfiák lassan teljesen is nálam. Viszont a legmeghatározóbb lemez egy Káva – Psziché volt.

Darb - Darvas Bence

Mi volt az oka?

Ezt a korongot adtam oda Halászi Csabi aka. Kace barátomnak, aki a herendi KFR (Kommunális Felépítmény Records) Crew feje. A lemez odaadása után kezdtünk el spannolni, rájöttünk, hogy mindketten reppelgetünk, majd később bevitt a csapatba is. Neki és a csapatnak is nagyon sokat köszönhetek. Respect nekik innen is!

Ha Veszprém akkor Hősök?

Persze, ha Veszprém, akkor Hősök. Nálam mindig benne voltak és lesznek is a Top3-ban. Nagy kedvenceim évek óta, Menthával és Ecküvel is sokat beszélek, megvan a személyes ismeretség is. A lemezgyűjtemény egy része is Menthától van.

Mik a jövőbeni terveid, miket szeretnél elérni?

Célom összességében a folyamatos fejlődés, majd több hallgató elérése.

Darb

Eddigi zenékről mesélj pár infót kérlek!

Eddig hivatalosan két dalom jelent meg, a Könnycsepp és a Végzet, nem hivatalosan pedig a haverokkal összerakott Fuckboybeef című dal, ami igazából mérföldkő lett nálam, mert hallottam másokat is mondogatni a szövegét. Nagyon nagy fless volt.
– A Könnycsepp témáját tekintve, az elhunyt nagypapámnak íródott kb 13 éves koromban, amit először Gábor Norbi barátomnak mutattam meg aki szerint is egy nagyon őszinte cucc lett. Ennek az első változata még csak a spanok között ment körbe, később ennek a profin maszterelt mixelt változata lett a „hivatalos” kiadás, amit már első hivatalos számomnak tudok nevezni.
– A Végzet szintén egy mélyebb cucc lett, eredetileg refrén nélkül, ennek a stúdiózás előtt egy nappal írtam meg a refrénjét. Ezt Bim barátom stúdiójában vettük fel egy nap alatt. Az ihletet az adta, hogy volt egy nagyon jó barátom, aki egyik napról a másikra valahogy elfelejtett. De az élet ilyen. egyik jön, másik megy.

– A közeljövőben jön ki majd egy új dalom, a 22-65 (huszonkettő-hatvanöt) címmel, egy híres magyar DJ közreműködésével, aki szét karcolja majd az alapot. Erről bővebben most még nem szeretnék elárulni semmit, inkább legyen meglepetés.

Jól van Darb, köszönjük, hogy összehozhattuk ezt a beszélgetést, és egy kicsit többet megtudtunk rólad. További sok sikert kívánunk, aztán remélhetőleg találkozunk majd egy jó bulidon. Pacsi!

Szerző: FranyóTheFranyoTamás