Darb interjú part 2. – Veszprém a házban

Darb

Eyyo sziasztok. A tavalyi évben már dobtunk ki Darvas Bencével aka. Darb-bal egy bemutatkozó beszélgetést, ami nagy sikernek örvendett úgyhogy most ismételten ellátogattam hozzá, hogy megkérdezzem mostani és jövőbeni terveiről.

Szeva Darb. Mesélj mi van veled.

Sziasztok. Szóval, a dolgok igencsak felpörögtek az elmúlt hónapokban. Dj Arreval, a Bloose Broavaz oszlopos tagjával kezdtem el intenzívebben együtt dolgozni. A jövőben szeretnék még többet dolgozni vele. A legutóbbi 4 dalomat már Arre producerálta és a Soundrise stúdióban vettünk fel.
Az előzőleg már említett 22-65 után Mentha-val forgattunk egy klipet egy régebbi számomhoz, ami igazából egy nagyon kezdő szám, viszont a szívemhez nőtt. Ez a dal nem más mint a Végzet ami egy nagyon egyszerű Black and White klipet kapott..
Utána volt egy kisebb szünet, majd kijött az Álláspont FatGreg-gel és ParaNorma-val. Majd a Rád Pazarolt Idő és a Szerenád ami igazából ilyen kiadatlan szám volt, szimplán csak unalomból csináltam.
Arret igazából a legelső rap koncertemen ismertem meg, a kedvenc rappereim DJ-je és ezért nagyon felnézek rá. Elkezdtünk beszélgetni a zenékről és végül eljutottunk odáig hogy elmentem hozzá stúdiózni, mert őszintén szólva a környezetemben nem ismerek nála jobb producert.

Darb

Tudom, hogy készült egy kisebb merch cucc a neveddel, az egyik póló most is rajtam van. Hogyan jutott eszedbe merch-et gyártatni?

A Merch ötlet már nagyon régóta a fejemben volt, mert hát ki ne szeretne egy saját logós pólót vagy pulcsit. Aztán mivel Mentha megcsinálta a logómat és a KFRecords logóját is ezért úgy gondoltam most belevágok. De nyilván ez az egész a keszthelyi WCCSHOP nélkül nem lett volna ilyen zökkenőmentes, szóval nagy hálával tartozom Vajda Petinek! Innen is ölellek tatám. Nem számítottam rá, de majdnem az összes póló elkelt szerencsére.

Esetleg a merch cuccok után valami kézzelfogható hanganyagra számolhatunk?

A lemez ötlet még csak egy terv. Szeretnék egy kislemezt, egy EP-t, Körforgó EP címmel rajta 5 számmal, abból egy AWXO közreműködésével. Nagyon remélem, hogy egyszer sikerül megvalósítanom kézzel fogható formában is. Előtte majd azért minden online platformon fent lesz.

Esetleg egy tracklist van már a lemezről?

Persze.
Első a „Young Boomer
Második a „Dream
Harmadiknak a „Trapír” című szám jön AWXO-val
Negyedik a „Dánerezs
Ötödiknek pedig a „Csináld utánam

darb - darvas bence

A Hősökkel még tartod a kapcsolatot?

A Hősök iránti rajongásom megmaradt irántuk, szóval még mindig nagyon tisztelem őket. Nyilván tartjuk a kapcsolatot meg néha szoktunk dumálni is, de sajnos vagy nem sajnos nincs sok idejük mert mindig dolgoznak egy új számon vagy éppen egy új klipen. Volt idén nyáron Veszprémben egy nagy falfestés, amire Menthát és Moravetz Ákost aka IKE-t kérték fel, hogy fesse meg. Mivel nagyon érdekel a Magyar Graffiti is ezért természetesen az egész folyamatot végig néztem, mind a másfél hetet. Sok jó embert megismertem közben például Kováts Domonkost (Dobi-t) is aki készítette a “Westpreme Mural“-ról a videót, és ugyancsak ő készíti majd az album grafikus részét is.

Nemrég kijött a Fire című track-hez egy klipem, amiben Fatgreg-gel csapattunk egy nagyot, ezt szintén Dj Arre producerálta és nála is lett rögzítve. Az alapot egy ajkai beatmaker csinálta, Kovács Gyuri a neve, egy nagyon tehetséges fiatal beatmeker, 18 éves, igazi fain srác. Magáról a számról annyit, hogy poénból készült, félig meddig trash de azért ráfeküdtünk a flow-ra meg úgy unblock az egészre. A klip forgatása nagyon izgalmas volt. Nagy szerencsémre egy brutálisan jó stábbal forgathattam együtt. A klipet Szűcs Bence rendezte, Búzás Norbert volt az operatőr és Kozák Dávid volt az operatőr segéd. Két napos forgatás volt szóval rengeteg nyersanyagot vettünk fel. Nagyon élvezte a forgatást mindenki.

Örülök, hogy halad a szekér, és remélem hogy nemsokára több helyről is hallhatunk felőled. Addig is béke.

Szerző: Franyó “TheFranyo” Tamás / Rap.hu


Darb interjú – egy veszprémi MC sztorija

Darb - Darvas Bence

Sziasztok! Szeretném bemutatni nektek Magyarország egyik legújabb, és egyik legügyesebb feltörekvő előadóját Darvas Bencét aka Darbot. Darb Az ifjú MC Veszprémről tolja pár éve a szövegeket, gyűjtögeti maga köré a hallgatóságot, egyre nagyobb és nagyobb sikerrel, otthonosan mozogva a magyar hiphop témakörében. Vele beszélgettem ma.

Szia Darb! Kérlek mesélj magadról kicsit. Mit érdemes tudni rólad?

Sziasztok, Darvas Bence vagyok, művésznevemen Darb, Veszprémben a Jutasi lakótelepen nőttem fel. Itt értek azok az impulzusok,amik miatt olyan lettem aki jelenleg is, vagyis mondhatni azt, hogy itt kapott el a rap „szele”. Ide járok suliba, itt koptatom a padokat. Keszthelyre évek óta sokat járok, ott freestyleoztunk még a srácokkal megállás nélkül. Nekem itt kezdődött el minden.

Mikor és hogyan döntötted el, hogy belevágsz a rappelésbe?

Az Én sztorim a 2015-ös Ganxsta Zolee – 20 év Gengszter Rap koronggal indul meg, azon belül is Siska Finuccsi – Oh Yeah trackjével. Azt a lemezt „rongyosra” hallgattam a kocsiban. Siska zenéjén át kezdtem megismerkedni a győri Bloose Broavaz kiadó többi előadójával is, például Tkyddel aki azóta is nagy kedvencem Siska mellett. Az első személyes találkozásom a magyar rap világával egy 2019. februári SF Project koncert veszprémi állomásán volt, ahol Siska mellett Tkyd, DJ Arre, és Mikee Mykanic voltak egy színpadon. Ezen a bulin sikerült beszereznem Tkyd – Most és mindörökké, és a Barbárfivérek, Siska FinuccsiVeterán újra töltve remix albumát is. A buli után szerencsésen összehaverkodtam Siskával, elkezdett behúzni magába a Bloose Broavaz, és a magyar underground. Innentől kezdve már nem volt megállás, 0-24-ben egész nap pörgött nálam valamelyik zene, majd elkezdtem szövegeket körmölgetni és lemezeket gyűjteni.

Erről kicsit bővebben kérlek!

Most kb. 130 darabnál tartok, egy kivételével mindegyik magyar. Az elején nagyon sokat segített a gyűjtésben Franyó „TheFranyo” Tomi barátom, aki a Lemezesgyerek Instagram oldal szerkesztője. Kedvenc darabajaim a Hősök – Szóhisztéria 2002-ből és Tkyd – Önpusztítók korongja 2004-ből. Ezek a diszkográfiák lassan teljesen is nálam. Viszont a legmeghatározóbb lemez egy Káva – Psziché volt.

Mi volt az oka?

Ezt a korongot adtam oda Halászi Csabi aka. Kace barátomnak, aki a herendi KFR (Kommunális Felépítmény Records) Crew feje. A lemez odaadása után kezdtünk el spannolni, rájöttünk, hogy mindketten reppelgetünk, majd később bevitt a csapatba is. Neki és a csapatnak is nagyon sokat köszönhetek. Respect nekik innen is!

Ha Veszprém akkor Hősök?

Persze, ha Veszprém, akkor Hősök. Nálam mindig benne voltak és lesznek is a Top3-ban. Nagy kedvenceim évek óta, Menthával és Ecküvel is sokat beszélek, megvan a személyes ismeretség is. A lemezgyűjtemény egy része is Menthától van.

Mik a jövőbeni terveid, miket szeretnél elérni?

Célom összességében a folyamatos fejlődés, majd több hallgató elérése.

Darb

Eddigi zenékről mesélj pár infót kérlek!

Eddig hivatalosan két dalom jelent meg, a Könnycsepp és a Végzet, nem hivatalosan pedig a haverokkal összerakott Fuckboybeef című dal, ami igazából mérföldkő lett nálam, mert hallottam másokat is mondogatni a szövegét. Nagyon nagy fless volt.
– A Könnycsepp témáját tekintve, az elhunyt nagypapámnak íródott kb 13 éves koromban, amit először Gábor Norbi barátomnak mutattam meg aki szerint is egy nagyon őszinte cucc lett. Ennek az első változata még csak a spanok között ment körbe, később ennek a profin maszterelt mixelt változata lett a „hivatalos” kiadás, amit már első hivatalos számomnak tudok nevezni.
– A Végzet szintén egy mélyebb cucc lett, eredetileg refrén nélkül, ennek a stúdiózás előtt egy nappal írtam meg a refrénjét. Ezt Bim barátom stúdiójában vettük fel egy nap alatt. Az ihletet az adta, hogy volt egy nagyon jó barátom, aki egyik napról a másikra valahogy elfelejtett. De az élet ilyen. egyik jön, másik megy.

– A közeljövőben jön ki majd egy új dalom, a 22-65 (huszonkettő-hatvanöt) címmel, egy híres magyar DJ közreműködésével, aki szét karcolja majd az alapot. Erről bővebben most még nem szeretnék elárulni semmit, inkább legyen meglepetés.

Jól van Darb, köszönjük, hogy összehozhattuk ezt a beszélgetést, és egy kicsit többet megtudtunk rólad. További sok sikert kívánunk, aztán remélhetőleg találkozunk majd egy jó bulidon. Pacsi!

Szerző: FranyóTheFranyoTamás