Bemutatkozik D-Fress đź‘‘ a KeletPest alapĂ­tĂłja!

D-Fress - KeletPest

D-Fress: “Ha a hip-hop zenĂ©rĹ‘l kellene beszĂ©lnem, akkor elĂ©g kimerĂ­thetetlen nálam a helyzet, ugyanis kölyökkorom Ăłta követem ezt a műfajt.” Sok elĹ‘adĂłt tudnĂ©k kiemelni akik hatással voltak rám, Ă©s a zenei világomra, de ami igazán megfogott akkoriban azok a keleti-parti elĹ‘adĂłk voltak.
Az itthoni előadók közül ki kell emelnem a szolnokiakat, erről a vidékről hallottam az első olyan magyar rap számot, ami tányleg megfogott, mág egy kazettán hallgattam meg, és ez egy egy Pluside zene volt. Ekkortájt még kisgyerekként kezdtem el szövegeket írogatni, majd a későbbiekben rátértem a zenei alapok készítésére is aminek már lassan 11 éve hogy elkezdtem ezt az egész cumót.
A korábbi években egy másik művész néven alkottam dalokat, kisebb nagyobb sikereket elérve, majd későbbiekben ez változott. Ekkor már 2 kiadatlan LP anyag volt a hátam mögött, rengeteg előadóval dolgoztam együtt mind producerként, mind pedig előadóként, bár a produceri megbízásaim és projektjeim voltak a gyakoribbak.
2016-ban ismertem meg Zé-t, aki már akkor a Földalatti Mozgalom oszlops tagja volt, ekkor az FM-nek pakolgattam az alapokat, majd megkeresett hogy a szóló munkáin is együtt dolgozzunk. Későbbiekben elkezdtünk közreműködni közös dalokon, aztán ahogy egyre többet és többet dolgoztunk együtt, úgy megalakítottuk a KeletPest duót is.
2018 végére ketten összehoztunk egy LP-t, ami sajnos még nem került kiadásra, viszont eléggé összecsiszolt minket mind zeneileg, mind pedig emberileg, és ebből az időszakból egy skit is rákerült a szóló lemezemre. Zé jelenleg a saját cuccain dolgozik, de igyekszünk több aktivitást hozni a Kelet-Pest motyókba is 2020-ban. Már egy jó ideje saját magam rögzítem a zenéket, de évekkel ezelőtt volt szerencsém megismerni Pezt a P20 Recordsból, akivel igen jó viszonyt ápolunk, és sosem távoztam még tőle úgy, hogy megkérdőjelezzem a munkáját és annak jó minőségét, vagyis na, nagyon ért ahhoz amit csinál, a mixing/mastering folyamatokhoz, éppen ezért a kezdetektől mind a mai napig ezt ő rá bízom.
A 2019-es Ă©v elejĂ©n általa ismertem meg PKO-t, aki 10 Ă©v elteltĂ©vel egy Ăşjabb lemez megjelentetĂ©sĂ©n tevĂ©kenykedett, ez lett a ‘Fekete PĂ©ntek EP’, aminek a teljes produceri munkálatát Ă©n láttam el. PKO-val is igen jĂł viszonyt ápolunk, de ez már a lemeze munkálatai közben is egyeĂ©rtelmű volt, faszán össze is tudtunk dolgozni.:D A közös munkák során ismertem meg DJ Kool Kasko-t is, akivel a kĂ©sĹ‘bbiekben dolgoztunk a szĂłlĂł lemezemen. Kicsit vissza ugorva, 2018 vĂ©gĂ©re volt egy magánĂ©leti válságom, Ă­gy közel 6 hĂłnapon keresztĂĽl a szövegĂ­ráson kĂ­vĂĽl nem igazán volt nagyon erĹ‘m más zenei tevĂ©kenysĂ©ghez . A Fekete PĂ©ntek már bĹ‘ven folyt, mikor megjött a saját rĂ©szemhez is az ihletem, ott azon kaptam magam, hogy kevĂ©s lesz az a pár zene amit mĂ©g fejben kĂ©pzeltem el.
Itt szembesültem azzal, hogy kishíján egy komplett albumot írtam meg. Elsődlegesen lírikus típusnak tartom magam szövegileg kreatív vagyok, ezt a Drosszié lemezem megjelenése, saját magam részére már sikeresen beigazolódott és bizonyított. Ezért nem is szeretnék külön-külön minden számra egyenként kitérni, ha összegeznem kéne a folyamatokat, akkor a mérhetetlen indulattól haragtól, dühtől szabadított meg az album munkálatai, és az hogy kiírhattam magamból a sok rossz dolgot.
Csupasz szövegekre Ă©pĂ­tettem fel egy albumot, aminek a vĂ©geredmĂ©nye nagyon megfogott, Ă©s egyenlĹ‘re az effĂ©le zenefelĂ©pĂ­tĂ©st tervezem használni a jövĹ‘ben is. Ha csĂşnyán fogalmaznĂ©k, akkor ‘vĂ©djegykĂ©nt’, de ezt majd a hallgatĂłság fogja eldönteni nem pedig Ă©n :)
Ezlatt az idĹ‘ alatt sikerĂĽlt már egy kisebb rajongĂłtáborra is szert tenni az egyik közössĂ©gi oldalon, ami miatt szeretnĂ©k kitĂ©rni a ‘Pesti Trash’ trekkre. Ez a zene azĂ©rt szĂĽletett, mert 2019 szeptemberĂ©tĹ‘l elĂ©g erĹ‘sre sikeredett az itthoni hiphop tevĂ©kenysĂ©g az elĹ‘zĹ‘ Ă©vekhez kĂ©pest, fĹ‘leg Budapesten Ă©s környĂ©kĂ©n, ami megihletett ezĂ©rt szerettem volna egy kis respektet nyĂ­lvánĂ­tani az elĹ‘ttem lĂ©vĹ‘ generáciĂłnak, mert nem vitás hogy kemĂ©ny alapokon áll amit elĹ‘ttĂĽnk már letettek az asztalra.
Véleményem szerint nem véletlen nem látni sűrűn feltörekvő előadókat, inébb csak tündöklő illetve hulló csillagokat. Plusz, ebben a városban születtem, és nőttem is fel, amihez bőven akadt mondanivalóm, ezt megszavazta egy kisebb közönség.  Ha a Drossziét összegeznem kéne, akkor azt kell kiemelnem, hogy nem igazán kímélek senkit és semmit, és egy percig se fogom magam vissza. Az értelmetlen megalkuvást, a felesleges vitákat már rég kivertem a fejemből, nem kívánok részt venni a hip-hop zenének abban az ágában, hogy ez vagy az szar, azért mert régi, mert most éppen az új irányzat a divat és ha valami ha új ha nem vagy szar, vagy nem az, de ha szar akkor lehessen fikázni. Holott, szerintem nem az dönt el egy zenét, hogy newschool e vagy éppenséggel oldschool. Olyan előadó vagyok akinek van álláspontja és véleménye, illetve tartja is magát hozzá, ettől független mindig is tartottam magam ahhoz az elvhez, miszerint alapból tisztelettel állok másokhoz.
Hosszú ideje járom ezt az utat, és ebben a műfajban vagyok igazán elememben, de ennyi idő alatt nekem ez már sokkal több, mint hiphop.

,, Az Ă©letem az ĂĽtemen ezt jĂłl hallod, te olvass csak,
Ha, vétkezem a füleket felrobbantom egy hónapra,
Onnantól csak érezz, ha körbe mész a refrén visz,
Ez zeneszeretet, ha kérded többet ér a rapnél is.˝

/D-Fress/


2019.12.20 D-Fress – DrossziĂ© LP đź‘‘ LemezmegjelenĂ©s

Legyetek rajta, nagy dobás lesz!

D-Fress - DrossziéMegjelenés.: 2019.12.20

01. KP 1/2 {Intro} (feat. Kool Kasko)
02. #régitőlanewig (feat. Loprendo)
03. Pesti Trash
04. Ne Vixelj!
05. Kereszttűz (feat. PKO)
06. Ha, Te Is
07. Kirekesztett (feat. Para Dox, Kool Kasko)
08. Flex
09. Csatatér (feat. Bess, Zé)
10. Drosszié
11. Későn Late
12. Nagyképernyős
13. ZeneszĂł (feat. Bess, Chris Cruz, ZĂ©)
14. Span (feat. D26)
15. EMO (feat. Kool Kasko)
16. KP -2018- {Skit}
17. Kertvárosi (feat. Zé)
18. Bírod még (feat. Chris Cruz)
19. Pszichózis {Aktazár}

D-Fress - Drosszié